EUR: 325,20 Ft
CHF: 295,42 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Székesfehérvár

Meghalt Ütő Endre

80 éves korában rövid szenvedés után elhunyt a Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház egykori főigazgatója. Utolsó éveit többnyire Lovasberényben töltötte.

Ütő Endre 1937. június 2-án született Kőbányán. A Pongrácz-telepen töltötte gyermek- és ifjúkorát, a Szent László Gimnáziumban érettségizett. Fiatalon kiváló sportoló volt, emellett színházi karrierről álmodozott, végül a Zeneakadémia ének tanszakára iratkozott be.


A művész 2014-ben a Magyar Érdemrend középkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben részesült Fotó: utoendre.hu

Tanulmányait 1964-ben fejezte be, majd a Magyar Állami Operaház magánénekese lett. 1964 és 1966 között a római Santa Cecilia Akadémián tanult, Münchenben és Reggio Emiliában énekversenyt nyert, utóbbin a
pályakezdő Luciano Pavarottival is együtt énekelhetett. A zeneirodalom legnagyobb basszus szerepeit formálta meg, főként Verdi, Puccini, Csajkovszkij és Gounod operáiban, de volt címszereplő Bartók művében, A kékszakállú herceg várában, Monteverdi Poppea megkoronázása című operájában Seneca, Mozart Varázsfuvolájában pedig Sarastro ruháját öltötte magára. Többször énekelt oratóriumszólistaként is.

Ütő Endre 1990 és 1995 között az operaház főigazgatója volt. A rendszerváltást követően négy évig a Fővárosi Közgyűlés tagja, egy ideig a kulturális bizottság alelnöke. Nyugdíjba vonulása után feleségével Lovasberénybe költözött, ahol a Kastély és parasztház programsorozat keretében több operát is színpadra állított a Cziráky-kastély udvarán. Agyagozással, fafaragással is foglalkozott, galériát is működtetett. Országszerte több kiállítás volt alkotásaiból, amelyek között vannak népművészeti, mitológiai, bibliai ihletésűek, a magyar irodalom kiemelkedő
alakjairól, kortárs művészekről és barátokról mintázott fejszobrok, valamint groteszk alkotások is.

Kapcsolódó Cikkek