EUR: 323,30 Ft
CHF: 276,08 Ft
2018. július 15., vasárnap
Henrik, Roland

Egyéb Sopron

Megújul a soproni TIT

Júliustól új igazgatója van a soproni TIT-nek. Ulrich Judit motiváltan és új tervekkel vette át a szervezet irányítását.

– Azt mondja, megújult erővel érkezett, de a TIT értékeit szeretné megtartani.
– Hosszan és többször beszélgettünk arról a korábbi ügyvezetővel, Horváth Eleonórával, aki egy kiváló közművelődési szakember, hogyan kellene megújítani a TIT arculatát, hogyan lehetne ismertebbé tenni, nemcsak a közép- vagy idősebb korosztály számára, hanem az egészen fiatalok, az általános és középiskolások, valamint az egyetemisták körében. Arra jutottunk, hogy mindenképpen meg kell tartani a szakmai és tudományos ismeretterjesztést, célszerű volna azonban emellett egy olyan kulturális kínálatot, egy olyan művelődési programot kialakítani, amivel „élőbben” ott tudunk lenni a városban.


Ulrich Judit motiváltan érkezett a TIT-hez
Fotó: Kóczán Izabella

– Nyáron sincs leállás, nagy erőkkel vetették bele magukat a munkába.
– Úgy gondolom, ha valóban szeretnénk beindítani ezt az új sorozatot, azonnal el kezdeni a munkát, hogy megismerjenek minket.
– Milyen programokat terveznek?
– Júliusban nagy sikernek örvendett a szabadegyetemi előadás-sorozat. Augusztusban keddi és szerdai időpontokban szeretnénk kora esti koncerteket, úgymond kis esti koncerteket szervezni. Nem egészen a TIT épületében, hanem az udvaron. Ez egy kellemes helyszín, hiszen kapcsolódik a Várfalsétány egy részéhez, és ide szeretnénk meghívni soproni együtteseket és zenészeket bemutatkozásra.

Közel százan férnek el a TIT egyik előadótermében
Fotó: Kóczán Izabella

– Úgy tudom, hogy már az őszre is készülnek. Milyen változások várhatók?
– A szabadegyetemi előadások folyamatosan futnak majd, az OKJ-s tanfolyamainkat viszont befejezzük. Inkább egy-két napos, rövidebb tanfolyamokat szeretnénk tartani. Azt vettük észre, hogy erre van szükség. Olyan témákkal foglalkozunk majd, mint például felelős állattartás, egészségmegőrzés, lehet ebben gyógynövény, sport, emellett indítunk sorozatot általános és középiskolásoknak. Sőt szeretnénk nagyon-nagyon bevonni a városban működő családi vállalkozásokat, cégeket. Már felvettük a kapcsolatot velük, valamint a megyei pedagógiai szakszolgálattal, hiszen tervezünk hetedikeseknek egy Hova menjek, mit válasszak? elnevezésű programot pályaválasztásról, a végzős középiskolásoknak, harmadikosoknak, negyedikeseknek pedig munkahelybörzét tartanánk az itteni vállalkozások bevonásával. Tervben van egy olyan pályázat is, amikor is családtörténetet kell feldolgozni, össze kell gyűjteni nagymama-nagypapa meséit.
– Ha valakinek akad ötlete a programok kapcsán, felkeresheti a TIT-et?
– Természetesen, hiszen nagyon szeretnénk egy olyan űrt betölteni Sopronban, amire a TIT alkalmas lehet akár művelődési, kulturális szempontból. Sok minden van a városban, olyat szeretnénk választani, ami nincs.
– Mesélne a TIT hitvallásáról?
– A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat egy nagyon régi szervezet. Korábban a népszerű tudományos ismeretterjesztést tartotta főprofilnak, ami nagyon jól működött, erre gimnáziumi éveimből is jól emlékszem. Ezt a tudományos vonalat szeretnénk megtartani például a csillagászat vagy a biológia területén. Minél több sopronihoz, környékbelihez szeretnénk eljutni. A másik hitvallás, hogy segítsünk olyan dolgokban, amit úgy látok személy szerint, hogy nehéz. Például nehéz eldönteni egy hetedikesnek, mi lesz majd, ha felnő és hivatást kell választania, tehát szeretnénk segíteni a pályaválasztásban. Aztán azt akarjuk, hogy ne vesszenek el még élő történetek. Történelem alulnézetből, mondhatnám és ezzel a családi kapcsolatokat is szeretnénk erősíteni. Mindamellett a pénzügyi tudatosságra hívnánk fel a figyelmet. Itt várhatóan partner lesz a Fáy iskola, az iparkamara és keressük a további kapcsolatokat.
– Rendkívül motiváltnak tűnik.
– Köszönöm, ha így látja, hiszen az vagyok. Számomra ez egy teljesen új kihívás, és civil szervezetként fontosnak találom, hogy megújuljunk és sok-sok alternatívát kínáljunk a helyieknek.


A soproni TIT két éve már a Várkerület 98. alatt, a Lenck-átjáróban várja az érdeklődőket.

 

Nyáron sincs megállás a TIT-ben
Fotó: Kóczán Izabella

A soproni TIT már a Lenck-átjáróban található
Fotó: Kóczán Izabella

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.