EUR: 323,34 Ft
CHF: 288,69 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Sopron

Megújul a Soproni Ünnepi Hetek

A jövő évtől átalakul a Soproni Ünnepi Hetek (SÜH) eseménysorozat, amelyet a Tündérfesztivál nyit és számos újdonság lesz terítéken.


– Stanley Jordan szeptember 30-án nagyszabású koncertet ad a fertőrákosi barlangszínházban, ami egyben zárja az idei szezont. Jövőre megújult műsortervvel, tematikus heteket tartva rendezzük meg a Soproni Ünnepi Hetek programsorozatot. A háziasszony Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes lesz – jelentette be nemrég Pataki András.


Pataki András kiemelte a turizmus szerepét
Fotó: Torma Sándor

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, nagy öröm számukra, hogy Stanley Jordan személyében egy igazi sztár érkezik a régióba a záróeseményen. Világpremierként játszik együtt a műfaj egyik legnagyobb basszusgitáros csillagával, a virtuóz chilei Christian Galvezzel és két magyar zenészlegendával, Horváth Kornél ütőssel, valamint Dörnyei Gábor dobossal. Stanley Jordan kimondottan az egyedülálló barlangszínházi helyszín miatt vállalta, hogy eljön Magyarországra.
Kóczán Péter kulturális csoportvezető a hatvanadik, jubileumi SÜH kapcsán arról számolt be, hogy az eddigi színes rendezvények népes publikumot mozgattak meg. A komoly- és könnyűzenei események, koncertek, kiállítások mellett a fertőrákosi barlangszínház mint helyszín olyan súlyponttá vált, ami az ország és a régió turisztikai vonzása mellett nemzetközi színtéren is továbblépési lehetőséget ad számukra. Kiemelte a nyitó előadás, az Aida című musical hangos sikerét, amire mindenki büszke lehet, alkotó, néző egyaránt.
Idén azonban még további színes kísérő programok dobják fel a nyarat: Mennyek királynéja címmel például Nagyboldogasszony-napi Szűz Mária-kiállítást és -előadást szerveznek a Liszt Központban és a Munkácsy teremben augusztus 7. és 21. között. A Várisi úti és az Erzsébet kerti zenepavilonokban pedig hétvégenként felváltva várják zenés estek a helyieket szeptember 3-ig.

Újdonságokat jelentettek be
Fotó: Torma Sándor

Pataki András elmondta, a programsorozat azért újul meg, mert még az eddigieknél is erősebben, nagyobb dinamikával szeretnének a turisztikai szezonhoz kapcsolódni és ezáltal tervezhetővé, kiszámíthatóvá tenni a nyári soproni kulturális eseményeket. – Terveink szerint egy-egy műfaj, téma köré csoportosítva, koncentráltan jelennek meg a különböző programok a településen és a barlangszínházban.
Jövőre a Tündérfesztivállal kezdődik a Soproni Ünnepi Hetek, és azokban a napokban gyermekvárossá varázsolják Sopront, csakúgy, mint a kőfejtőt, ahová az Experidance Cinderella című produkciója érkezik.
Új elemként rendezik meg az egyhetes Sopron Drum plus Jazz Fesztivált, ennek vezetője Horváth Kornél Kossuth-díjas ütős lesz. Világhírű zenészek érkeznek a rendezvényre és mesterkurzust is tartanak.
A Hét Tánc Fest keretében minden a táncról szól majd a városban. Ide kerül a hagyományos FolkFest és csatlakoznak a győri táncfesztiválhoz, ahonnan szintén érkeznek produkciók. Ekkor fogják megrendezni a visegrádi országok tánctalálkozóját, és szinte szó szerint körbetáncolják majd Sopront, amiről légi felvétel készül. Ennek a hétnek a házigazdája Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus, a Sopron Balett vezetője.
A komolyzenét szeretőknek a Sopron Klasszik Héttel kívánnak kedveskedni, amikor is az operáról és más társműfajokról szólnak a napok a városban. A tervek szerint érkeznek a Virtuózok és tartanak mesterkurzust Miklósa Erikával. A VOLT Fesztiválhoz pedig VOLT Fest Héttel csatlakozik a Pro Kultúra 2018-ban.


Kapcsolódó Cikkek