EUR: 325,31 Ft
CHF: 295,48 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Nyíregyháza

Mi a jó az airsoftban?

Ki ne vágyott volna még arra, hogy egy akciófilm főhőseként bajtársaival karöltve néhány modern fegyverrel legyőzze az ellenséget? Mindez nem lehetetlen, és sem a mozivászon, sem a számítógép képernyője mögé nem kell beülnünk hozzá, hiszen a valóságban is kipróbálhatjuk a katarzisélményt.

Airsoft (Fotó: Kohut Árpád)

Airsoft (Fotó: Kohut Árpád)

Több, Nyíregyháza és vonzáskörzetében élő adrenalinvadász hódol a különös sportnak, de mielőtt belemennénk a részletekbe, nézzük meg, honnan indult hódító útjára az airsoft. A 70-es évek közepén Japánban kezdődött az airsoftláz, amit hamarosan Ázsia teljes meghódítása követett. Hazánkban 2004-ig egy-két helyi közösség űzte elszigetelten a sportot, ám azóta a programok országossá és rendszeressé váltak. Természetesen nagyon fontos, hogy kövessük a Magyar Airsoft Szabályzat által előírtakat. Ezt emelte ki a nyíregyházi Horváth Gábor is, akihez csatlakoztunk egy Tégláson megrendezett játékra. A helyi fiatalember profi szinten űzi a sportot, több nemzetközi alkalmon is részt vett fegyverek szerelésével, és mára már játékok szervezésével is foglalkozik.


– Öt évvel ezelőtt ismerkedtem meg az airsofttal, azóta számos tapasztalatot szereztem. Fontosnak tartom, hogy mentálisan erősek legyenek a játékosok, hiszen nem csak fizikálisan kell topon lenni, ez egy stratégiai-taktikai játék. Noha leginkább országos és nemzetközi szinten vannak nagy, akár többnapos rendezvények, Nyíregyházán is több társaság űzi ezt a sportot, és sokan abszolút kezdőként, akár egy csapatépítő tréning keretében próbálják ki – árulta el Horváth Gábor. A tapasztalt játékos nemcsak a „katonai világ” kedvelőinek ajánlja az airsoftot, hanem mindenkinek, aki kilépne a komfortzónájából.

– A legjobb dolog az egészben, hogy ott kell lenni fejben, csak erre kell koncentrálni, a játékra fókuszálni, és elengedni a mindennapokat. Ha valamiről, akkor erről a sportról el lehet mondani, hogy alázatra és fegyelemre tanít – mondta a szabolcsi megyeszékhelyen élő Siket Gábor, aki szintén öt éve hódol ennek a szenvedélynek. Az airsoft tehát nem a legegyszerűbb választás, ha sportolni támad kedvünk, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy ha egyszer beszippant ez a kultúra, nincs menekvés, szenvedéllyé válik.


Airsoft (Fotó: Kohut Árpád)

– Kihívást kerestem, egy olyan csapatsportot, amely mind gyakorlatban, mind elméletben leköt annyira, hogy hosszú távon is tudjam élvezni. Nehéz az indulás, nem könnyű belerázódni a részletekbe, kellett az elmúlt fél év ahhoz, hogy kialakuljon többek között a megfelelő felszerelés és csapat, de úgy érzem, megérte – tette hozzá Kohut Árpád, aki noha még csak hat hónapja csöppent bele az airsoft világába, távlati célként egy nemzetközi játékot tűzött ki.

Airsoft (Fotó: Kohut Árpád)

Kapcsolódó Cikkek