EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Belföld

Miniszteri biztos: Stabil a köznevelés helyzete

Stabil a köznevelés helyzete Magyarországon, biztonságos tanévnek nézünk elébe – mondta a pedagógusképzés, a pedagógus-továbbképzés és a köznevelési ágazati-szakmai stratégiák fejlesztésével kapcsolatos feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztos csütörtökön Kaposváron.

Sipos Imre az Oktatási Hivatal (OH), az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Klebelsberg Központ húsz helyszínen tervezett országos szakmai tanévnyitó konferenciasorozatának első állomásán úgy fogalmazott: az intézményfenntartók felkészültek a 2017/2018-as tanévre, amelyben a legnagyobb változás az lesz, hogy 12,1 milliárd forintos állami támogatásnak köszönhetően az 1-9. évfolyamokon tanuló mintegy egymillió gyerek, azaz a magyarországi diákok 85 százaléka térítésmentesen jut tankönyvekhez.


A tanévben sor kerül szakmai fejlesztésekre, folytatódnak a korábban bevezetett témahetek, az iskolák a felzárkózást segítő európai uniós programokban vehetnek részt, s zajlanak jelentős infrastrukturális, azon belül tan- és tornatermeket, tanuszodákat érintő beruházások – közölte.

Sipos Imre több mint 150 tagú hallgatósága előtt kitért rá, hogy szeptemberben 3,4 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére, az intézményvezetők a rendelkezésre álló forrást a tanárok munkájának értékelése, a belső minősítési szempontrendszer alapján, differenciáltan oszthatják szét.


A miniszteri biztos szólt arról, hogy befejezéséhez közeledik egy újgenerációs tankönyvfejlesztés, amelyben 177 nyomtatott taneszköz készül 660 pedagógus bevonásával. Fontosnak nevezte, hogy a jövőben a nemzetiségi és a sajátos nevelési igényű gyermekek tankönyvellátásában is komoly fejlesztés történjen.

Brassói Sándor, az OH köznevelési elnökhelyettese azt mondta, bízik benne, hogy olyan tanév következik, amelyben minden tanuló a lehető legnagyobb esélyt kapja a tudás megszerzéséhez.

Az OH feladatai közé sorolta a Köznevelés Információs Rendszerének fejlesztését, a végzettség nélküli iskolaelhagyás, a lemorzsolódás elleni lépéseket, az adatrögzítésekhez kapcsolódó ellenőrzéseket, s egyebek mellett az idegennyelvi mérések, továbbá az érettségi rendszerének elektronikus alapokra helyezésével kapcsolatos kutatásfejlesztést.

Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke arról szólt, hogy az oktatás feltételeinek javítása érdekében a nyáron augusztus 15-ig 2 milliárd forintot költöttek karbantartásokra és félmilliárd forintot iskolabútor-beszerzésre.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere hangsúlyozta: az önkormányzat helyben igyekszik mindazt biztosítani, amivel a pedagógusok a lehető legjobb körülmények között végezetik a munkájukat és a gyermekek a lehető legnagyobb tudással vértezzék fel magukat. Arra kérte a konferencián résztvevő tanárokat, tegyenek meg mindent, hogy a roma gyerekek is a lehető legnagyobb tudást szerezhessék meg az iskolákban.

Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője beszédében cáfolta azokat a véleményeket, miszerint Magyarország egyre kevesebbet költ az oktatásra. Emlékeztetett rá: amíg 2010-ben 1450 milliárd, idén már 2 ezer milliárd jut az oktatásra.

Csak a kaposvári tankerületben 160 ezer tankönyvet osztunk ki, az Erzsébet-táborban 1315 gyermek járt, újra küszöbön van a béremelés, és 15 milliárd forint értékben valósulnak meg különböző fejlesztések – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

  • Az illegális migrációnak nincsenek nyertesei

    Az illegális migrációnak nincsenek nyertesei

    Budapest, 2019. március 22., péntek (MTI) – Az illegális migrációnak nincsenek egyértelmű nyertesei, legfeljebb csak haszonélvezői vannak – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáját megnyitó beszédében.

  • Meghatározó a bíróságok szerepe a társadalom életében

    Meghatározó a bíróságok szerepe a társadalom életében

    A bíróságok még az igazságszolgáltatásnál is komolyabb szerepet töltenek be a társadalom életében, létük önmagában meghatározó a jogi kultúra, a béke, az együttélés szempontjából – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Kaposváron.