2019. július 22., hétfő
Magdolna

Külföld

Naponta csaknem harmincan fertőződnek meg HIV-vírussal

Naponta csaknem harmincan fertőződnek meg az AIDS vírusával a Fülöp-szigeteken, ezzel a délkelet-ázsiai szigetország az ázsiai-csendes-óceáni régió legmagasabb fertőzési arányú országává vált az elmúlt évek HIV-fertőzéseit tekintve – jelentette kedden az ország egészségügyi minisztériuma és az ENSZ AIDS-ellenes programja (UNAIDS).

Paulyn Ubial egészségügyi miniszter az UNAIDS adataira hivatkozva sajtótájékoztatóján közölte, hogy a 2010-ben nyilvántartott 4300 HIV-fertőzötthez képest 2016 végére 10500-ra nőtt az emberi immunhiány vírusával fertőzött betegek száma, ami több mint 140 százalékos növekedésnek számít.


Az idén csak májusban 1098 újabb HIV-fertőzöttet regisztráltak az egészségügyi hatóságok, ami a legmagasabbnak számít az egy hónap alatt a vírussal megfertőződő betegek számát tekintve 1984 óta, amikor az első HIV-fertőzötteket jelentették az ország területén.

Genesis Samonte, az egészségügyi tárca közegészségügyi felügyeleti osztályának vezetője elmondta, hogy az újabban feljegyzett HIV-fertőzöttek legtöbbje 15 és 24 év közötti férfi, akinek nagy része nincs tisztában a betegséggel, sem annak tüneteivel, ezért nem is kezelteti magát.

Eammon Murphy, az UNAIDS ázsiai-csendes-óceáni régió csoportjának igazgatója szerint azonban ha a HIV-programot a fertőzés veszélyének leginkább kitett emberek csoportjának felkutatására és azonosítására összpontosítják, az ország 2030-ig felszámolhatja az AIDS-járvány közegészségügyi kockázatát.

Kapcsolódó Cikkek