EUR: 325,31 Ft
CHF: 295,48 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Békéscsaba

Néha a festők is szabadságra mennek

Idén tizenharmadik alkalommal gyűltek össze a helyi és külföldi meghívott festőművészek, hogy egy hétig Békéscsabán alkotva ismerkedjenek a várossal, a látnivalókkal, majd az élményeket vászonra is vitték.

Fotó: Fekete Róbert
A Szent István téren is alkottak a művészek

Már hagyománnyá vált, hogy a nyár folyamán a Békéstáji Művészeti Társaság összehív egy festőkből álló kisebb társaságot, létrehozva a Békéscsabai Nemzetközi Művésztelepet. Idén hat külföldi alkotó csatlakozott a hazai művészekhez. Az alkotás mellett a szervezők próbálnak időt szakítani szakmai előadásokra és városnézésre is. Emellett az érdeklődők is megismerkedhetnek a festőkkel, beleshetnek a kulisszák mögé, ugyanis az egyik délelőttöt rendszeresen a Szent István téren töltik a művészek, kitelepítve a festőállványokat és más eszközöket.


A 2003-as első művésztelep egy korábbi tradícióra építve jött létre. Az Országos Grafikai Művésztelep hagyományain alapult, ami az 1970-es években kezdődött, és közel két évtizedig működött, bár Békéscsabán a festészet határozza meg a műhelymunkát. Korábban elsősorban Békéscsaba testvérvárosaiból hívtak művészeket, azóta már más településekről is érkeznek vendégek.

Ez a művésztelep speciális abban az értelemben, hogy csak képzett, professzionális alkotók vesznek részt rajta. A külföldi festők meghívása a kezdetektől azért volt fontos, hogy a hazai művészek betekintést nyerhessenek az aktuális trendekbe, irányzatokba – amelyeket nem cél követni, de érdemes ismerni. A tematikát vagy technikát tekintve nincs semmilyen megkötés, ezért a festők például arra is használhatják ezt a hetet, hogy kísérletezzenek, új ötleteket valósítsanak meg, mert most nem kell egy megrendelőnek sem megfelelni. Minden vendég két vásznat kap, persze több kép is készülhet, de mindenkitől kettőt állítanak ki a hétvégén.


Fotó: Fekete Róbert
A művésztelep alkotóit a városban is láthattuk

A napok természetesen nemcsak a festőállvány mellett telnek, hanem a művészeknek lehetőségük van bejárni a város nevezetességeit, abból ihletet meríteni, illetve minden este valamelyikük bemutatkozó előadást tart, kivetítve néhány alkotását, közben ismertetve az alkalmazott technikákat. Az előadásokon lehetőség volt megvitatni a különböző művészetoktatási módszereket is, ugyanis a művésztelep vendégei szinte kivétel nélkül részt vesznek a művészeti képzés egy-egy ágazatában is.

Nem csak a vászonra kerültek alkotások

Fontos program a Szent István téri kitelepülés is, az ott készült képek ráadásul abból a szempontból is különlegesek, hogy a művészek a városnak adományozzák őket, és a Munkácsy Mihály Múzeumban tartott kiállítás után a középületek helyiségeit, irodáit díszítik majd. Emellett a hat külföldi vendég is adományoz egy-egy festményt a városnak, cserébe a település vendégszeretetéért és támogatásáért.

Kapcsolódó Cikkek