EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Nyíregyháza

Nyári kikapcsolódás a skanzenben

Igazán különleges élményben lehetett részük a táborkedvelő nyíregyházi csemetéknek, hiszen az elmúlt héten ért véget a Sóstói Múzeumfalu nyári tábora.

Középkori tábor (Fotó: Kohut Árpád)

Július 24. és 28. között rendezték meg általános iskolásoknak az Árpád-kori tábort a nyíregyházi skanzen területén. – Táborunk az Árpád-kori falurészlethez kapcsolódik, a részt vevő gyerekek belekóstolhattak a XIII. század mindennapjaiba. Megismerkednek a korhű anyagokkal, eszközökkel, mesterségekkel, népi iparművészeink és múzeumpedagógusaink segítségével pedig olyan foglalkozásokon vettek részt, amelyek szintén kapcsolódnak a korszakhoz. Többek között egy kovács is érkezett a táborozókhoz, aki bemutatója során nemcsak megismertette a csemetéket az ősi mesterséggel, de a bátrabbak ki is próbálhatták a tevékenységet.


– A Jósa András Múzeum két régésze pedig az Árpád-kori házat, kutat és életmódot rekonstruálta egy ásatás modellezése során – mondta Kosztyu Brigitta, a tábor szervezője. A programokon a gyerekek kipróbálhatták, milyen egy veremházban élni, gyufa nélkül tüzet gyújtani és korabeli eszközöket, fegyvereket használni, illetve nem maradt ki a nemezelés, szövés, vesszőfonás, bőrözés technikájának elsajátítása sem.

Középkori tábor (Fotó: Kohut Árpád)

Középkori tábor (Fotó: Kohut Árpád)

Középkori tábor (Fotó: Kohut Árpád)

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.