2018. július 16., hétfő
Valter

Extra

Ők a legmenőbb filmes vámpírok

Októberben kezdődik a Drakulics elvtárs című magyar vámpírmozi forgatása, Nagy Zsolt főszereplésével. Ennek kapcsán bemutatjuk a legmenőbb vámpírmozikat.
Drakulics elvtárs
A főszereplő Nagy Zsolt lesz, Lugosi Béla óta az első magyar színész, aki vámpírt alakít. A Magyar Nemzeti Filmalap 449 millió forinttal támogatja az 1970-es években itthon játszódó filmet. A film története szerint Drakulics elvtárs Nyugatról látogat haza a Kádár-korszak Magyarországára, és rögtön az állambiztonság célkeresztjébe kerül: titkosszolgálati megfigyelése során bontakozik ki a szerelem közte és a beszervezésével megbízott fiatal elvtársnő között.


Drakula gróf
Kétségtelen, hogy Lugosi Béla minden idők legjobb Drakula grófja volt. Tavaly hatvan éve, 1956. augusztus 16-án halt meg, 73 éves korában. A sikert az 1927-es év hozta meg számára, amikor a Broadwayen ráosztották Drakula gróf szerepét, innentől kezdve pedig nem volt megállás. 1931-es mozialakítása legendává tette. Több mondata is szállóigévé vált, köztük a „Soha nem iszom bort”. Saját sminkjét is ő csinálta, emiatt haragudott rá a stúdió sminkmestere. A siker ellenére Lugosinak nagyon fájt, hogy egész életében beskatulyázták. A harmincas évek hollywoodi sztárja az utolsó éveire teljesen elszegényedett, a temetését Frank Sinatra fizette ki.


/Fotó: Profimedia, PictureLux

Alkonyattól pirkadatig
Ez a film nemcsak a fiatal George Clooney miatt jó, hanem a szexi Salma Hayek miatt is. Bár csak egy mellékszereplő, mégis emlékezetes, ahogy érzékien táncol egy óriáskígyóval. Korábban kapott kisebb-nagyobb szerepeket, de Robert Rodriguez filmjeinek, a Desperadónak és az Alkonyattól pirkadatignak köszönhetően futott be. Rettegett a kígyóktól, ezért először nem is akarta eljátszani a jelenetet, de Rodriguez azt mondta, ha nem vállalja, Madonnáé lesz a szerep. Hayek ezt követően állítólag részt vett egy két hónapos terápián, ami segített legyőzni a félelmét.

/Fotó: Profimedia, Landmark

Underworld
Kate Beckinsale a legkeményebb női vámpírharcos az Underworld című filmben. Tavaly mutatták be az ötödik folytatást, ahol újra egymással háborúztak a vérfarkasok és a vámpírok. A sorozat korábbi részében szerepelt Görög Zita is, mint vámpírhercegnő.


/Fotó: Profimedia, Landmark

Interjú a vámpírral
1994-ben mutatták be az Interjú a vámpírral című filmet, ahol Brad Pitt és Tom Cruise is főszerepet alakított. A mozi annyira sikeres lett, hogy felkerült a legtöbb bevételt hozó filmek ranglistájára. Pitt állítólag utálta a forgatást, kényelmetlennek érezte a kontaklencsét, a kosztümöket és a sminket is, de nem volt annyi pénze, hogy felmondja a szerződését. Pitt 10 centivel volt magasabb, mint Tom Cruise, ezért Cruise magasított cipőket hordott, Pittnek pedig be kellett hajlítani a térdét a közös jelenteiknél.

/Fotó: Profimedia, Album

Penge
Szinte nincs olyan hónap, hogy ne látnánk valamelyik tévécsatornán. A film 1998-ban készült Marv Wolfman korábbi képregénye alapján. Wesley Snipes három részben is eljátszotta Pengét, aki magában hordozza a vámpír és az emberi faj legjobb adottságait. Erős, gyorsan gyógyul a sebe, és tud a fényben járni.

/Fotó: Profimedia, Visual movies

Alkonyat
Lehet kritizálni a történetet és a filmet is, de kétségtelen, hogy az elmúlt évek legnépszerűbb vámpíros története. A sorozat első két filmje összesen több mint egymilliárd dollár (több mint 303 milliárd forint) jövedelmet hozott. Erre biztosan még Stephenie Mayer sem számított, aki 2003. június 2-án érdekes történetet álmodott. Egy halandó lányt látott, aki egy vámpír fiúval beszélgetett egy mezőn, a vámpír szerelmes volt, de kívánta a lány vérét is. Ez lett az Alkonyat 13. fejezete.

/Fotó: Profimedia, Allpix Press

Kapcsolódó Cikkek