2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Ózd

Önkéntes munkát kínálnak a nyugdíjasoknak

Miskolcon alakult meg az első nyugdíjasszövetkezet Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet néven, és már a cégbírósági bejegyzése is megtörtént.

Számos olyan nyugdíjast ismerünk, aki a foglalkoztatásból kikerülve fölöslegesnek érezte magát, és nem igazán tudott mit kezdeni mindennapjaival. Közülük kevesen vállaltak munkát, mert rájuk is vonatkoztak a járulékfizetési kötelezettségek. A mérleg másik serpenyőjében ugyanakkor ott van az egyre égetőbb szakemberhiány a gazdaság és az egészségügy szinte minden területén. A közigazgatásban dolgozóknak egy korábbi jogszabály miatt választaniuk kellett: vagy tovább dolgoznak addigi fizetésükért, vagy nyugdíjba vonulnak.


Kósa Lajos (Fidesz) volt az egyik kezdeményezője annak, hogy a nyugállományba vonult, ám magukat még aktívnak érző szakemberek önkéntes alapon kaphassanak esélyt az újbóli munkába állásra. Az ötletet a kormány felkarolta, és jogszabályt alkottak köré. Ennek értelmében a dolgozni akaró nyugdíjasok szövetkezeti formában aktivizálhatják magukat, a szervezet tagjaként, amelynek vezetése végzi a közvetítést és a munkaszerződés megkötését. A munkával szerzett fizetés után mindössze 15 százalék személyi jövedelemadót kell befizetni.

Fotó: Lokál
képalá: Az ózdi vállalkozások – köztük a képen látható Spal Kft. – várják a nyugdíjas “szakikat”

Riz Gábor az első pillanattól támogatta az ötletet. Az országgyűlési képviselő kifejtette: magasan kvalifikált, jól képzett szakemberek élvezhették jól megérdemelt pihenésüket a nyugdíjaskor betöltése után, ám most kapnak egy lehetőséget arra, hogy akár hasznosabban is telhessenek a mindennapjaik. Köztudott, hogy térségünkben elég alacsonyak a nyugdíjak, azokat így tudják kipótolni, és ami még fontos: nem kell napi nyolc órában a munkahelyen tartózkodni. Ha úgy érzik, hogy heti tíz–húsz órát vállalnak, már az is nagy segítséget jelent a térségünkben működő vállalkozásoknak, mert rutinos, jó szakemberekkel tudják megoldani a feladatokat.


A Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet célja, hogy az ország bármelyik pontján élő nyugdíjas – az internet nyújtotta lehetőséget kihasználva – tagja lehessen a közösségnek – tudtuk meg Kiss Gábortól.

A szövetkezet vezetője hozzátette: a megalakulás napjától jelen vannak a közösségi alkalmazásokon, és elindult a honlapjuk – nyugimunka.hu –, ahol az érdeklődők sok információt találhatnak a lehetőségekről, és a csatlakozni kívánók regisztrálhatják magukat. A szövetkezetbe beléphet bárki, aki befizeti a jogszabály szerint kötelező vagyoni hozzájárulást, a Harmadik Kor esetében a jelképes 100 forintos összeget. A cégbírósági regisztráció után megkezdhették a munkaerő-kölcsönzési tevékenység nyilvántartásba vételi eljárását, és napokon belül megnyitják irodájukat Miskolc belvárosában. Hamarosan a szövetkezet minden feltétellel rendelkezni fog ahhoz, hogy megkösse az első szerződéseket.

Kapcsolódó Cikkek