2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Hódmezővásárhely

Örök barátságok születtek az egészségtáborban

Hódmezővásárhelyen számos tematikus nyári tábor indult a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ szervezésében. Egy-egy ilyen tábor során a gyerekek nemcsak szórakozva tanulhatnak, új információkhoz juthatnak, hanem – és talán ez az igazi érték – a későbbi életüket meghatározó kapcsolatokra, barátságokra is szert tehetnek. Az Élmény és egészség elnevezésű tábor résztvevői között biztosan akad erre példa. Madárgyűrűzés közben látogattuk meg a táborozókat.

A vásárhelyi kubikokhoz vezetett utunk, ahol a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület tagjai már javában végezték munkájukat.


Húsz gyermek vett részt az idén az Élmény és egészség táborban.

Egy háló segítségével fogják be a madarakat, hogy aztán regisztrálják, ha kell, gyűrűvel lássák el őket, illetve minél több információt feljegyezzenek róluk. 2010 óta végzik ezt a tevékenységet, és azóta már több mint 10 ezer példányt sikerült befogniuk (majd szabadon engedniük), körülbelül 80 fajjal találkoztak már. Az Élmény és egészség tábor 20 résztvevője ennek lehetett tanúja.

Az egyesület tagjai bemutatták magának a gyűrűzésnek a folyamatát is

Légrádi Gerda és Bányai Bogi mesélt nekünk a táborban szerzett élményeikről. A madárgyűrűzés során például hallhatták Arisztotelész történetét, aki még nem tudott a madarak vonulási szokásairól, ezért úgy hitte, hogy télire a vízi madarak a lápba költöznek.


A két, 10 éves lányka tavaly találkozott egymással az Élmény és egészség táborban. Azóta legjobb barátnők, így nem is volt kérdés, hogy az idén is közösen táboroznak.

– A tábornak az a lényege, hogy olyan élményeket tapasztaljanak meg a gyerekek, amelyek nem hétköznapiak. Ilyen a madárgyűrűzés, de vannak egyebek is, például a sárkénykészítés, -eregetés, álomfogó-készítés, illetve a lovastanyára is kimegyünk a hét folyamán – tudtuk meg a tábor másik vezetőjétől, Nagyné Lekrinszki Dóra iskolavédőnőtől.

Nagyné Lekrinszki Dóra Oláhné Kincses Ildikó iskolavédőnővel közösen vezette a tábort.

Kapcsolódó Cikkek