2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb Hódmezővásárhely

Örök barátságok születtek az egészségtáborban

Hódmezővásárhelyen számos tematikus nyári tábor indult a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ szervezésében. Egy-egy ilyen tábor során a gyerekek nemcsak szórakozva tanulhatnak, új információkhoz juthatnak, hanem – és talán ez az igazi érték – a későbbi életüket meghatározó kapcsolatokra, barátságokra is szert tehetnek. Az Élmény és egészség elnevezésű tábor résztvevői között biztosan akad erre példa. Madárgyűrűzés közben látogattuk meg a táborozókat.

A vásárhelyi kubikokhoz vezetett utunk, ahol a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület tagjai már javában végezték munkájukat.


Húsz gyermek vett részt az idén az Élmény és egészség táborban.

Egy háló segítségével fogják be a madarakat, hogy aztán regisztrálják, ha kell, gyűrűvel lássák el őket, illetve minél több információt feljegyezzenek róluk. 2010 óta végzik ezt a tevékenységet, és azóta már több mint 10 ezer példányt sikerült befogniuk (majd szabadon engedniük), körülbelül 80 fajjal találkoztak már. Az Élmény és egészség tábor 20 résztvevője ennek lehetett tanúja.

Az egyesület tagjai bemutatták magának a gyűrűzésnek a folyamatát is

Légrádi Gerda és Bányai Bogi mesélt nekünk a táborban szerzett élményeikről. A madárgyűrűzés során például hallhatták Arisztotelész történetét, aki még nem tudott a madarak vonulási szokásairól, ezért úgy hitte, hogy télire a vízi madarak a lápba költöznek.


A két, 10 éves lányka tavaly találkozott egymással az Élmény és egészség táborban. Azóta legjobb barátnők, így nem is volt kérdés, hogy az idén is közösen táboroznak.

– A tábornak az a lényege, hogy olyan élményeket tapasztaljanak meg a gyerekek, amelyek nem hétköznapiak. Ilyen a madárgyűrűzés, de vannak egyebek is, például a sárkénykészítés, -eregetés, álomfogó-készítés, illetve a lovastanyára is kimegyünk a hét folyamán – tudtuk meg a tábor másik vezetőjétől, Nagyné Lekrinszki Dóra iskolavédőnőtől.

Nagyné Lekrinszki Dóra Oláhné Kincses Ildikó iskolavédőnővel közösen vezette a tábort.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.