EUR: 323,30 Ft
CHF: 276,08 Ft
2018. július 15., vasárnap
Henrik, Roland

Egyéb Szombathely

Pólósok póló nélkül

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy nemzetközi ifjúsági, illetve utánpótlás-vízilabdatornáknak ad otthont a vasi megyeszékhely, hiszen kiváló sporteseményeket rendezett az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) és a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ). A sorozat idén júliusban sem szakadt meg.

 

Az uszodafejlesztés, az új medence, a rekreáció lehetőségeinek bővítése és a sportági infrastruktúra is mind-mind a szombathelyi vízilabdaélet fellendítését szolgálja – ezt Illés Károly alpolgármester a július 14–16. között megrendezett Ifjúsági vízilabda-karnevál megnyitóján, az U17-es és U13-as amerikai, francia, finn, spanyol és persze hazai csapatok előtt mondta. A hagyományteremtő tornára idén 18 csapat nevezett, hogy összemérje tudását a legjobb hazai együttesekkel.


Fellendülőben a vízilabda-élet Szombathelyen Fotó:CSG

A Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok, Varga Dániel olimpiai és világbajnok és természetesen Vincze Balázs Európa-bajnok vízilabdázó, az AVUS szakmai igazgatója jelenlétében megrendezett döntőkben a spanyol Be Water My Friend korosztályos csapatai az FTC vízilabdázóit győzték le. Az AVUS mindkét korosztályos csapata éremért játszott, a fiatalabbaknak sikerült is nyerni.

A Tófördőn rendezték az U20-as tornát Fotó: szombathely.hu

 

Július 21–23-ig a világ legjobbjai közé tartozó négy U20-as csapat vette birtokba a Tófürdő nagymedencéjét. Bár a tornát a vizes vb ideje alatt rendezték, így is beillett egy világbajnoki négyes döntőnek, hiszen a korosztály legerősebb nemzetei csaptak össze. A válogatott számára kiváló felkészülési lehetőséget jelentett a legnagyobb riválisok elleni, a Magyar Vízilabda Szövetség és a Pannonsport Kft. közös szervezésében immáron hatodik alkalommal (korábban Savaria Kupa néven) lebonyolított nemzetközi torna.


Dr. Horkai György szövetségi kapitánytól a helyszínen megtudtuk, hogy a torna kiválóan szolgálta a felkészülést a szeptemberi, belgrádi világbajnokságra. Az ausztrálok (14-5) és a szerbek (11-10) legyőzése után a horvátok ellen is megmutatták 20 év alatti pólósaink, mi az a magyar virtus. Magyarország–Horvátország 8-8, ötméteresek után 13-11.

OB I-re készül az AVUS Fotó:CSG

 

A két nemzetközi torna után sem kell szomorkodniuk azoknak, akik vízilabdázókat szeretnének látni a Tófürdőn, hiszen július 24-én már Vincze Balázs szakmai igazgató és Matajsz Márk vezetőedző vezényelt edzést az AVUS pólósainak. Az egykori Európa-bajnok vízilabdázó nagyon szeretné, ha a világ legerősebb bajnokságában szerepelnének a szombathelyi pólósok, hiszen 12-13 esztendő nagyon kemény munkája van abban, hogy a klub saját jogon kiharcolta a feljutást az első osztályba.

– Az OB I-ben minden vágyunk, hogy megkapaszkodjunk, folyamatosan beleerősödjünk, és stabil szereplővé váljunk. Ezért aztán 5-6 poszton is erősítenünk kell, olyan játékosokra van szükség, akiknek már több száz OB I-es meccs van a hátuk mögött. Ilyen az első igazolásunk, a korábbi Európa-bajnok, Kiss Csaba, de rajta kívül még 4-5 olyan játékos érkezésével számolunk, akik ki tudják tölteni a szombathelyi vízilabdában jelenleg tapasztalható űrt, és segíteni tudják a szombathelyi születésű fiatalok fejlődését. Emellett azt szeretnénk, ha a csapat stabil anyagi háttérrel kezdhetné meg a bajnoki szezont – fogalmazott lapunknak Vincze Balázs.

Matajsz Márk vezetőedző Fotó:CSG

Az AVUS vezetése augusztus közepén sajtótájékoztatón mutatja be a csapatot, illetve az új játékosokat. Szeptember elején pedig már az új medencében felkészülési tornát rendeznek, de Magyar Kupa-fordulónak is helyet adna a város, ezzel jelezve, hogy Szombathely feliratkozott a hazai vízilabdatérképre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.