EUR: 324,63 Ft
CHF: 298,86 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Egyéb

Rajthoz állt a Z nemzedék

Profimedia, Alamy

A munkaerőpiacon is figyelembe veszik a  korosztályokra jellemző igényeket és lehetőségeket. Az úgynevezett baby boom korosztályt (1945–1960) követi az X (1960–1980), majd az Y (1980–2000) generáció. A Z generáció, vagyis a digitális bennszülöttek (1995–2010) most kezdenek első munkahelyükön, éppen ezért az ő szokásaikkal és igényeikkel is foglalkoznak a szakemberek. A hatékony álláskeresés és karrierépítés érdekében fontos megismerni ennek a nemzedéknek is a sajátosságait.

A Forbes magazin 49 ezer Z generációs fiatalt kérdezett meg egy nemzetközi felmérésben, amelyet Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában, Európában, Ázsiában és a Közel-Keleten folytatott le. A kutatás szerint ez az első valóban globális generáció, amelynek a technológia a vérében van és egy olyan, összetett és bizonytalan világban nőtt fel, amely más szemszögből tekint a munkára, a tanulásra és a világra. A Z generáció tagjai gyorsak és türelmetlenek, folyamatosan kihívásokat, új impulzusokat keresnek. Változatos elvárásokat támasztanak magukkal és az őket foglalkoztató cégekkel szemben. Céltudatos törtetők, és egyáltalán nem szégyellik, hogy karriert szeretnének építeni. Magas a technológiai tudásuk és nem megfelelési kényszerből, hanem saját érdeklődésből választanak karriert. Egyáltalán nem probléma számukra továbbállni, ha valamiért nem tetszik a munkahelyük. A baby boom és az X generáció tagjai féltik a munkahelyüket, mert az Y és Z generáció tagjai sokkal könnyebben végzik el a feladatokat, gyorsabban tanulnak, fogékonyabbak az újításokra, meg akarják szerezni azt a tudást, amire szükségük van. A baby boom és az X generáció tagjai elveszíthetik a tekintélyüket, ha nem képesek felvenni a fonalat. A nagy vállalatok vezetői – többnyire az X generációs korosztály – sokszor azt gondolják, hogy a pozíciójuk miatt mindent jobban tudnak, és hiányolják a Z generáció részéről a tiszteletet, amelynek számára nem a rang, hanem a tudás, a problémák megoldásának képessége és a folyamatos tanulás jelenti a tekintélyt.


Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az ide látogató vendégek számára.