EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb

Rajthoz állt a Z nemzedék

Profimedia, Alamy

A munkaerőpiacon is figyelembe veszik a  korosztályokra jellemző igényeket és lehetőségeket. Az úgynevezett baby boom korosztályt (1945–1960) követi az X (1960–1980), majd az Y (1980–2000) generáció. A Z generáció, vagyis a digitális bennszülöttek (1995–2010) most kezdenek első munkahelyükön, éppen ezért az ő szokásaikkal és igényeikkel is foglalkoznak a szakemberek. A hatékony álláskeresés és karrierépítés érdekében fontos megismerni ennek a nemzedéknek is a sajátosságait.

A Forbes magazin 49 ezer Z generációs fiatalt kérdezett meg egy nemzetközi felmérésben, amelyet Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában, Európában, Ázsiában és a Közel-Keleten folytatott le. A kutatás szerint ez az első valóban globális generáció, amelynek a technológia a vérében van és egy olyan, összetett és bizonytalan világban nőtt fel, amely más szemszögből tekint a munkára, a tanulásra és a világra. A Z generáció tagjai gyorsak és türelmetlenek, folyamatosan kihívásokat, új impulzusokat keresnek. Változatos elvárásokat támasztanak magukkal és az őket foglalkoztató cégekkel szemben. Céltudatos törtetők, és egyáltalán nem szégyellik, hogy karriert szeretnének építeni. Magas a technológiai tudásuk és nem megfelelési kényszerből, hanem saját érdeklődésből választanak karriert. Egyáltalán nem probléma számukra továbbállni, ha valamiért nem tetszik a munkahelyük. A baby boom és az X generáció tagjai féltik a munkahelyüket, mert az Y és Z generáció tagjai sokkal könnyebben végzik el a feladatokat, gyorsabban tanulnak, fogékonyabbak az újításokra, meg akarják szerezni azt a tudást, amire szükségük van. A baby boom és az X generáció tagjai elveszíthetik a tekintélyüket, ha nem képesek felvenni a fonalat. A nagy vállalatok vezetői – többnyire az X generációs korosztály – sokszor azt gondolják, hogy a pozíciójuk miatt mindent jobban tudnak, és hiányolják a Z generáció részéről a tiszteletet, amelynek számára nem a rang, hanem a tudás, a problémák megoldásának képessége és a folyamatos tanulás jelenti a tekintélyt.


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.