EUR: 317,77 Ft
CHF: 279,86 Ft
2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Egyéb Szolnok

Régi fényében tündököl a Czibulás-kút

Ismét eredeti pompájában ragyog a Szolnoki Szigligeti Színház falába épített Czibulás-kút. A teátrum dolgozói még április egyik reggelén vették észre, hogy egy jókora darab tört le a köztéri kifolyóból. Azt nem tudták megmondani, hogy baleset vagy szándékos rongálás történt, mindenesetre a kút javítását soron kívül kezdték meg, s mostanra lett eredménye.

Az alkotást Varga Gábor szobrászművész készítette 2005-ben Czibulás Péter színész emlékére, aki ugyan nem volt szolnoki, de később neve annyira egybeforrt a várossal, hogy a későbbi generációk akár tősgyökeres szolnokinak is gondolhatták. Czibulás Péter ugyanis Budapesten született, de pályafutását az egri Gárdonyi Géza Színházban kezdte. Munkásságának első szolnoki szakasza 1967-ben kezdődött és 1981-ig tartott. Az ezt követő öt évadból egyet a Népszínházban, négyet pedig a Nemzetiben töltött, hogy aztán 1986-tól ismét a Szigligeti Színház deszkáin láthassa őt a publikum. Emellett a képernyőn is feltűnt, a legtöbben a Kisváros című sorozatból ismerhetik, amelyben Horváth László őrnagyot alakította.


Közben nemcsak színészként tett a városért, hanem négy évig önkormányzati képviselő is volt Szolnokon, egyéni körzetben tudott mandátumot szerezni. Az elismerések sem kerülték el: a halála előtti években megkapta Jász-Nagykun-Szolnok Megye Művészeti Díját, valamint Szolnok Város Kulturális Díját is.

Czibulás Péter budapesti származása ellenére szolnokibb volt bármelyik polgárnál, aki a városban született. Erre bizonyíték, hogy 2003-as halála után két évvel két emlékművet is kapott a városban. A most felújított kút mellett a Damjanich János Múzeum első emeleti folyosóján is elhelyezték a portréját.

Kapcsolódó Cikkek