2019. július 22., hétfő
Magdolna

Extra

Rockefellerék is imádták a magyar séf főztjét

Először az orosházi iskolai menzán főzött, azonban sokévnyi kemény munka után ma már  a legjobb séfek között tartják számon – Litauszki Zsolt nemrég jött haza Costa Ricáról, ahol a világ leggazdagabb családjának, Rockefelleréknek is főzött. 

Fél évet töltött családjával Costa Ricán Litauszki Zsolt, a magyar szakember felügyelte többek között a helyi éttermekben a séfek munkáját. A piacok kínálata szemet gyönyörködtető, árulnak licsit, duriánt, rambutánt, maracuját, mangót és sokféle banánt. A festői környezetben, a természethez ennyire közel csak pár száz ember él, főleg a kikapcsolódásra vágyó milliárdosok nyaralói sorakoznak az erdőben. A csodálatos Uvita – ahol Zsolt dolgozott – igazi édenkert, a Csendes-óceán partján fekszik, a fővárostól, San Josétól kétszáz kilométerre, az esőerdő szélén. Az óceánban akár delfineket vagy bálnákat is láthatnak a szerencsések. A 41 éves séf elárulta, hogy bár hozzá hasonlóan felesége, Timi és a két kislányuk, a 7 éves Lotti és a 9 éves Sári és édesapja is imádta a környezetet, végül mégis úgy döntöttek, hogy inkább hazajönnek.


– Egy gyönyörű, paradicsomi helyen voltunk, 4-5 órányira a civilizációtól. Nehezen tudtuk elfogadni a családommal, hogy a dzsungel közepén élünk, ahol az egyik szomszéd egy puma, a másik pedig egy lajhár. Amikor a gyereknek iskolatáskát szerettünk volna venni, az is két napba telt. Az időjárási viszonyoktól függően akár 6-7 óra autózásra volt szükség. Egyszerre paradicsom és pokol – mesélte Zsolt, aki örül annak, hogy elégedettek voltak a munkájával. Nem csoda, hogy Rockefellerék, a világ leghíresebb milliárdos családja is a magyar szakember főztjét választotta. Nagyon kedvelhették Zsolt finomságait, hiszen többször is ellátogattak azokba az éttermekbe, amelyeket a magyar séf vezetett Uvitában.

A hazai csúcsgasztronómia szerelmesei azonban örülhetnek, hogy Zsolt újra itthon van. Tanácsadócéget alapított, és máris elkezdett dolgozni kreatív séfként az egyik belvárosi étterem reggelizőhelyén. Az újabb váltás nem viselte meg, hiszen mindig úgy választ, ahogy a szíve diktálja. Nyolcéves volt, amikor elkezdett érdeklődni a főzés iránt, a nagymama veteményeskertjében elvarázsolták a különleges fűszerek. Nem véletlen, hogy a mai napig izgalmasan használja a fűszernövényeket, virágokat. Dolgozott menzán, majd egy fertőrákosi étteremben tanulta meg a szakma alapjait, később kilenc évet töltött Ausztriában, és csak 2008-ban tért vissza Magyarországra. Hosszú ideig egyszerre hat helyen tervezte az ételkínálatot, de évekig volt magyar milliárdosok magánséfje is. Egy matematikus házaspárnál dolgozott, ahol neki kellett beszereznie a hozzávalókat és elkészítenie a legfinomabb fogásokat.


A piacok kínálata szemet gyönyörködtető volt Costa Ricán

– Mindegyik nagy váltás volt, de soha nem volt olyan, ami nagyobb nehézséget jelentett volna számomra. Mindig bíztam önmagamban, és biztos voltam benne, hogy teljesíteni tudom, amit kitűztem magam elé. Ez most is így lesz! – tette hozzá a sikeres séf.

Kapcsolódó Cikkek

  • 80 éves Batman

    80 éves Batman

    A San Diegó-i Comic-Con Múzeumban mutattak be különböző Batman ereklyéket, a Batman-képregények első megjelenésének 80.

  • Magyarok is beveszik az 51-es körzetet

    Magyarok is beveszik az 51-es körzetet

    Közel 2 millióan, köztük több mint ezer magyar jelzett vissza a közösségi oldalon a legendás 51-es körzet leigázásra. Az amerikai légierő nevadai teszt- és kiképzőbázisára tervezett szeptember 20-ai eseményt eredetileg poénból hozták létre, de a hatalmas érdeklődés miatt az amerikaiak kezdik egyre komolyabban venni a szervezkedést.