2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Pécs

Selyemre festi Pécs különleges színeit

Többek között a város mediterrán színei, a kövekről és házakról visszaverődő fény ihlette Melegh Andrea selyemfestményeit. A pécsi születésű selyemfestő eredeti szakmáját tekintve magasépítő technikus, de a dekorálásnak és a művészetnek nem tudott nemet mondani. Így nekiállt a festésnek, most pedig alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek és Irodalom Házában. 

A selyemfestészet Ázsiából ered, és több ezer éves múltra tekint vissza. Melegh Andrea egy pécsi általános iskola tantermének falán találkozott először ilyen alkotással, és azonnal beleszeretett a különleges festészeti módba.


– Több mint tíz éve láttam meg életem első selyemfestményét a Mezőszél utcai általános iskolában, amikor a harmadikos lányomat vittem oda. Tudtam, hogy ezzel a technikával nekem is meg kell ismerkednem – meséli a kezdeteket Andrea, aki ezután kezdett foglalkozni a különleges anyagokat igénylő festészettel. A képek pedig keresettek lettek, és Pécs mindig ihletett adott.

Andreát már egyedi kérésekkel is felkeresik

– Az egyik kedvencem a délről érkező vihar, mert ahogy eléri a várost, egészen egyedi fénybe öltözteti a Mecseket. De a pécsi házakról visszaverődő napfény is különleges hatást gyakorol rám – magyarázza Andrea, hogyan készül egy-egy kép.


Bár úgy néz ki mint egy vászonfestmény, mégis teljesen más technikát igényel fotók:PKK

A festéshez azonban a pécsi alkotó nem akármilyen alapanyagokat használ. Kínából rendeli a különböző vastagságú selymet, amelyen a speciális festékek is különbözőképpen fognak. A vastagabbakon mélyebbek lesznek a színek, míg a vékonyabbakon halványabbak az árnyalatok.

Kreativitás is kell: a kínai selyemsálakat például műanyag vízcsövekből készült keretre feszíti ki festéskor

Andrea oktatja is a technikáját. Felnőttek és gyerekek egyaránt járnak hozzá selyemfestészetet tanulni. Andrea azt mondja, azért is lehet népszerű ez a nagy múltú, rendkívül nehéz technika, mert ha valaki egyszer ráérez, azonnal megkóstolhatja a siker ízét.

– Évekig vártam a lehetőségre, hogy kiállításom lehessen. Idén februárban jött el a pillanat: bekopogtam a Művészetek és Irodalom Háza ajtaján, hogy szeretnék ideillő alkotásokat hozni. Szerencsémre vevők voltak az ötletre – mondja az alkotó.

Melegh Andrea képeit és technikáját szeptember 15-ig lehet megcsodálni a Széchenyi téri Művészetek és Irodalom Házában.

Kapcsolódó Cikkek