2019. november 14., csütörtök
Aliz

Belföld

Senki sem hisz Vonának

Hatalmas visszhangot váltott ki Vona Gábor legutóbbi interjúja, amiben a Jobbik elnöke többek között kijelentette: soha nem tartotta a pártot cigányellenesnek, antiszemitának és rasszistának. Egy roma aktivista erre azt mondta: nem dőlnek be a legújabb cukiságkampánynak.

– Ami pedig a cigányságot és a zsidóságot illeti, én sohasem tartottam a Jobbikot cigányellenes, antiszemita, rasszista pártnak. Akkor sem, amikor sokan ezzel vádoltak bennünket. Az tény, hogy volt néhány rossz mondat és félrecsúszott folyamat. De mi problémákat vetettünk fel, a szándékunk akkor is építő volt – mondta az atv.hu-nak Vona, aki hangsúlyozta, kész mindenkitől bocsánatot kérni, aki pártja által megbántva érzi magát. Szerinte ma már senki nem tartja a Jobbikot rasszista, antiszemita pártnak.MTI Fotó: Beliczay László

Mivel a magyarok többsége nem amnéziás, sokan emlékeznek még arra, a Jobbik hét évvel ezelőtt arról beszélt, hogy Miskolcról kitiltanák a cigány származású, többszörösen visszaeső bűnözőket és táborba zárnák őket. Még az is felmerült, hogy megvonnák az állampolgárságukat.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke egy 2010-es sajtótájékoztatóján azt mondta, a magyarországi oktatás képtelen szocializálni a „cigány gyerekek nagy részét”, holott a „cigány társadalmon belül jelenleg egy lefelé tartó spirál érvényesül”, vagyis a „cigány családok egyre abnormálisabb mintákat” adnak át egymásnak.MTI Fotó: Vajda János

– A Jóisten mentse meg Magyarországot a Jobbiktól – reagált az ATV-nek Setét Jenő roma aktivista, aki hozzátette: nem dőlnek be a legújabb cukiságkampánynak, ugyanis aki szélsőjobbos volt eddig, az is marad.

– Ez a párt egy ízig-vérig szélsőjobboldali, némely vonásában hungarista párt. Egy szavukat sem kell elhinni – mondta a csatornának Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke. Szintén nem tartja hitelesnek a Jobbik elnökének bocsánatkérését Sermer Ádám, a Liberálisok ügyvivője. – Amíg a Jobbik politikája kirekesztő, antidemokratikus és szembe megy az európai értékekkel, teljesen mindegy, hogy Vona Gábor magánemberként kitől kér bocsánatot – vélekedett.

– A Jobbik tele van antiszemita, zsidóellenes, náci és rasszista alakkal és nyilatkozattal. Elég arra gondolni, hogyan gyalázta meg Kulcsár Gergely jobbikos képviselő a holokauszt áldozatainak emlékét a Duna-parti emlékmű leköpésével – fogalmazott a KDNP-s Hollik István, színjátéknak nevezve Vona szavait. Felidézte, hogy a szintén jobbikos képviselő Staudt Gábor nem volt hajlandó bocsánatot kérni sem a magyar zsidóságtól, sem a magyar cigányságtól. Szerinte ezen képviselők méltatlanná váltak az országgyűlési munkára, ám Vona Gábor „falazott” nekik.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Folytatódik a családvédelmi akcióterv

  Folytatódik a családvédelmi akcióterv

  A család az egyik legfontosabb egészségvédő faktor, a családokba történő befektetés az egészségügyi prevenciót is erősíti – jelentette ki Novák Katalin, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár a TEDxDunapart konferencián.

 • Adjunk nevet a kiskutyáknak!

  Adjunk nevet a kiskutyáknak!

  Kilenc német juhászkutya született három hete Dunakeszin, a kis négylábúak szeme már kinyílt, most próbálkoznak elindulni. Most éppen a nevükre várnak, a rendőrség Instagram-oldalán bárki javasolhat nevet a kis négylábúaknak, a lényeg, hogy „i”-vel kezdődjön – írja a rendőrség a honlapján.

 • 69 kiló heroint foglaltak le Budapesten

  69 kiló heroint foglaltak le Budapesten

  A magyar bűnüldözés történetének egyik legnagyobb mennyiségű – 69,1 kilogramm súlyú – heroinszállítmányát foglalták le a rendőrök Budapesten.

 • Januártól életbe lép a nagyszülői gyed

  Januártól életbe lép a nagyszülői gyed

  Megteremti a kormány a munkavállalók védelmét a januártól életbe lépő nagyszülői gyedet igénybe vevők számára a munka törvénykönyvének módosításával – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.