2018. május 26., szombat
Evelin, Fülöp

Belföld

Szabadlábra került a kigyúrt mercis

Alig tért haza Seychelle-szigeteki luxusnyaralásáról, a hétvégén őrizetbe vették a Dózsa György úti balesetet okozó M. Richárdot. Nem sokáig volt rács mögött, tegnap szabadon távozhatott a bíróságról.

Hatalmas érdeklődés kísérte hétfőn az M. Richárd előzetes letartóztatásáról döntő tárgyalást a Budai Központi Kerületi Bíróságon. A férfit bilincsben, vezetőszáron, rendőrök kíséretében vezették elő, ám végül szabadon távozhatott.


MTI Fotó: Mohai Balázs

– Az ügyészség a bűnismétlés veszélyére való tekintettel kérte a legsúlyosabb kényszerintézkedés, vagyis az előzetes letartóztatás kiszabását, és ezzel a bíróság is egyetértett, de a döntés indoklása szerint a gyanúsított rendezett körülményeire tekintettel elegendőnek találták a házi őrizet elrendelését – tájékoztatta a Lokált dr. Gasz Péter, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője. – Ugyanakkor mivel a gyanúsítottal szemben rendszeresen indulnak közlekedési szabálysértési eljárások, és a közelmúltban is eltiltás hatálya alatt vezetett, az ügyészség úgy ítélte meg, hogy a bűnismétlés esélyét csak akkor lehet kizárni, ha a bíróság másodfokon elrendeli a férfi előzetes letartóztatását, ezért fellebbezést nyújtunk be a döntéssel szemben – hangsúlyozta az ügyész.

Fotó: Origo

M. Richárdot szombat délután vette őrizetbe a rendőrség. Közlésük szerint a személyi és tárgyi bizonyítékok, valamint a szakértői vélemények alapján megalapozott gyanú merült fel, hogy a férfi gyanúsítható a május közepén a XIII. kerületi Dózsa György úton történt halálos baleset okozásával. A férfi egyébként nem sokkal őrizetbe vétele előtt tért haza a Seychelle-szigeteki luxusnyaralásáról, amelyen barátnőjével vett részt.


Fotó: Instagram

Novák Péter, M. Richárd ügyvédje a pestisracok.hu-nak azt mondta, hogy védence a bíróságon elismerte büntetőjogi felelősségét abban, hogy gyorsan hajtott. Az ügyvéd hangsúlyozta a lapnak, hogy a térfigyelő kamerákat is elemző szakértő szerint ügyfele 135-140-nel ment. Hozzátette: a szakértő a tragédia kapcsán osztott felelősséget állapított meg, vagyis szerinte a Citroën vezetője is felelős a balesetért.

– Ha a Citroën szabályosan közlekedett volna, akkor nem következik be a baleset – állította.

Mint ismert, május 15-én egy kabrió Mercedes karambolozott egy Citroënnel a XIII. kerületi Dózsa György úton. A Citroën a baleset következtében a közeli trolimegállóba csapódott. Egy 23 éves férfi a helyszínen, 37 éves társa a kórházban vesztette életét, rajtuk kívül pedig öten megsérültek. A Mercedest M. Richárd, a kecskeméti maffiaper ötödrendű vádlottja vezette, akire 2006-ban jogerősen nyolc évet szabott ki a bíróság. Júniusban a férfit már előállította a rendőrség. Akkor „eltiltás hatálya alatt történt járművezetés” miatt 90 ezer forintos pénzbírságot szabtak ki rá, de akkor is szabadon távozhatott. M. egyébként a Dózsa György úti balesetkor sem vezethetett volna, mivel már jóval korábban bevonták a jogosítványát.

Kapcsolódó Cikkek