EUR: 333,33 Ft
CHF: 303,13 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Sport

Bemutatkoztak a jelen és a jövő példaképei a vizes vb-n

Szabó Tünde szerint az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) és a vizes világbajnokságon is megmutatta magát a magyar sport következő, reményekkel teli generációja.

A sportért felelős államtitkár a hétvégén Győrben, illetve Budapesten zárult kiemelkedő világeseményeket értékelve az MTI-nek szerdán úgy nyilatkozott, hogy “az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos elképzeléseink, programjaink helyességének egyértelmű bizonyítékát hozta az EYOF és a vizes vb”.


A győri olimpiai esemény minden idők legeredményesebb magyar szereplésével ért véget, mivel az ifjú sportolók 13 arany-, 14 ezüst- és 14 bronzérmet szereztek, míg a vizes sportágak világbajnokságán három junior-világcsúcs és egy bronzérem születetett Milák Kristóf jóvoltából, Németh Nándor pedig harmadik lett a 4×100-as gyorsváltóval.

Szabó Tünde kiemelte, hogy a vb-n a magyar csapatban a nagy legendák mellett már megjelentek az ifjú tehetségek is, ami rendkívül fontos, hiszen így biztosítható folyamatosan a magyar sport eredményessége.


“Az a sportágfejlesztési támogatási koncepció, amelynek keretében 2011-ben bevezettük a látvány-csapatsportágak, 2013-ban a 16 kiemelt sportág támogatási rendszerét, 2014-ben pedig létrehoztuk 20, most már 24 sportág számára a Felzárkóztatási Alapot, 2020-ra, 2024-re érik be. Hiszen ahhoz, hogy ezek eredményei a felnőtt korosztályban láthatók legyenek, 10-12 év szükséges” – jelentette ki az államtitkár, aki szerint a mostani sikerek egyfelől biztató előrejelzései a következő két olimpiai ciklusnak, másfelől pedig visszajelzések számukra és a szakma számára, hogy az utánpótlás-nevelés területén meghatározott irányvonalak mentén kell folytatni a megkezdett munkát.

“Az utánpótlás-nevelés területén működő programjaink célja, hogy a tehetségek az ország minden pontján lehetőségeket kapjanak a sport területén. Ennek érdekében egymásra épülő komplex utánpótlásprogram-struktúrát alakítottunk ki, amelyben már hatévestől egészen 23 éves korig tudjuk támogatni mind anyagilag, mind szakmailag a gyermekek, fiatalok sportpályafutását” – hangoztatta Szabó Tünde, kiemelve a Sport XXI. és a Héraklész-program jelentőségét.

“A vizes világbajnokság sportolói közül szinte mindenki héraklészesként kezdte, annak idején például Cseh László és Hosszú Katinka is. Az új tehetségek közül pedig – akik a vizes vb-n és az EYOF-on is bizonyítottak – szinte mindenki a Héraklész-program tagja, többek között a junior-világcsúcsot úszó Milák Kristóf is” – mondta az államtitkár.

Hozzátette, hogy a sikerekhez szükségesek a szakemberek is. Idén ezért bevezették az utánpótlás edző programot, amely kifejezetten az utánpótlásban dolgozók támogatásáról szól. “Célja, hogy ezeket a szakembereket az edzői pályán és itthon tartsa. A kiemelt edző programmal és a Gerevich-ösztöndíjjal együtt így vált teljes egésszé az edzők életút programja” – hangoztatta.

“A magyar kormány azon célkitűzése, hogy minél több rangos sportrendezvény házigazdája legyen, nagy lökést adhat fiatal sportolóinknak, hiszen ezáltal óriási lehetőségekhez jutnak: hazai közönség előtt versenyezhetnek, együtt hazánk és a világ legjobb sportolóival, ami a szakmai tapasztalatokon túl rendkívül motiváló is” – zárta nyilatkozatát a sportállamtitkár.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ronaldo: Több aranylabdát érdemlek, mint Messi

  Ronaldo: Több aranylabdát érdemlek, mint Messi

  Cristiano Ronaldo, a Juventus támadója azt mondta, pályafutásuk végén ő több aranylabdát érdemel majd, mint nagy riválisa, az FC Barcelonát erősítő Lionel Messi, és reméli, hogy úgy vonul majd be a futballtörténelembe, mint minden idők legjobbja.

 • Szoboszlai gólt szerzett, a Salzburg simán nyert

  Szoboszlai gólt szerzett, a Salzburg simán nyert

  A magyar válogatott Szoboszlai Dominik is gólt szerzett az osztrák Salzburg csapatában, amely házigazdaként 6-2-re legyőzte a belga KRC Genket a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első játéknapján, kedden.

 • Szuperrangadókat rendeznek ma este

  Szuperrangadókat rendeznek ma este

  Két rangadót is rendeznek ma a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában, hiszen a Paris Saint-Germain fogadja a Real Madrid csapatát, illetve a Juventus is pályára lép az Atlético Madrid otthonában.