2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Extra

Rékasi balesete: Szakértők miatt húzódik az ügye

Több mint két éve nyomoznak Rékasi Károly közlekedési balesetével kapcsolatban. A rendőrségtől megtudtuk, hogy azért tart ennyi ideig, mert több szakértő bevonására is szükség volt. Közben a színész újra dolgozik, tegnap épp egy Tom Cruise-filmet szinkronizált.

Pokoli út van Rékasi Károly mögött. 2015 nyarán motorbalesete volt, amelyben többek között fejsérülést, boka-, medence- és combcsonttörést szenvedett. Hosszú ideig kórházban feküdt.


– Azt hiszem, ez a jókedv, ami a nehézségek ellenére bennem van, abból fakad, ahogy már az életről gondolkodom. Az eddigi kilenc műtét teremtett alkalmat arra, hogy az ember átgondolja az életét. Olvasni egy évig nem tudtam az állandó fájdalom miatt, ami minden gondolatomat lekötötte. Töprengtem, tépelődtem. A baleset okozója az egyik alkalommal azt mondja, hogy igen, elismeri a történteket, máskor meg visszavonja a beismerő vallomását. Már ezzel sem foglalkozom (…) Hetente többször járok rehabilitációs gyógytornára, és konditeremben erősítem a huszonegy hónap alatt elsorvadt izmaimat. Nem azért járok edzeni, hogy jobban nézzek ki, azért csinálom, hogy újra teljes erőmmel tudjak dolgozni. Kerüljek olyan állapotba, hogy jól használható legyek, mert piszkosul hiányzik a színpad – mondta korábban Rékasi hetilapunknak, a Lokál Extrának. Akitől azt is megkérdeztük, örülne-e, ha az autós, akivel a balesete volt, felkeresné és bocsánatot kérne.

– Pont lesz.rom! Eddig is megtehette volna, de nem tette meg. Egyetlen dologra vágyom, de az olyan, amiről tudom, hogy sohasem történhet meg. Ha visszamehetnék időben a baleset időpontjára, akkor azt szeretném, hogy ne előttem akarjon balra kanyarodni. Csak ennyi. Annyira jó életem volt! Piszkosul jól éreztem magam, ebbe kanyarodott bele ez az ember – mondta akkor a színész, akit tegnap is kerestünk. Azt mondta, hogy a nyomozás lezárásáig már nem szeretne nyilatkozni a balesetről.


– Jó kedvem is van, mert épp dolgozom. Tom Cruise-filmet szinkronizálok és most jól is érzem magam. Szerencsére már régen nincs szükségem mankóra sem – tette hozzá a színész.

A rendőrséget is kerestük Rékasi ügyében, ahol megtudtuk, hogy miért tart ennyi ideig a nyomozás.

„A büntetőeljárás során a tényállás teljes körű tisztázása érdekében szükséges volt több szakértő bevonása a sérülések és a baleset bekövetkezésének vizsgálata céljából, így a nyomozás jelenleg is folyamatban van. Az ügyben egy főt hallgattak ki gyanúsítottként” – tudtuk meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályától.

Mint ismert, 2015. június 30-án 12 óra 35 perc körül egy szürke színű személygépkocsi a Háros utca és Gyöngyszem utca kereszteződésében balra kanyarodáskor ütközött össze Rékasival, aki motorral volt. A rendőrség baleset gondatlan okozása miatt folytat nyomozást.

– Bonyolult ügyekben nem ritka, hogy hosszú ideig, akár évekig nyomoznak – mondta korábban dr. Herpy Miklós közlekedési balesetekkel is foglalkozó ügyvéd, akit általánosságban kérdeztünk.

– Akkor szoktak rétestésztaként húzódni ezek az ügyek, ha esetleg vitatják a jogalapot, vagyis azt, hogy miként történt pontosan a baleset. Az sem mindegy, mekkora a sérülés mértéke. Minimum egy év elteltével készül el egy kiegészítő orvosszakértői vélemény, amely azt állapítja meg, hogy a sértett szenvedett-e maradandó egészségkárosodást. A műszaki szakértők szakvéleményét is meg kell várni, illetve ha bizonyítási kísérletet tartanak, az is alsó hangon két-három hónap. Közúti baleset gondatlan okozásáért maradandó egészségkárosodás esetén leggyakrabban pénzbüntetés (általában pár százezer forint) vagy felfüggesztett szabadságvesztés jár.

Rékasi Károly
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Ezzel a Silver Wing motorral karambolozott Rékasi Károly
(fotó: Facebook/Rékasi Károly hivatalos profiloldal)

Kapcsolódó Cikkek