2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Szeged

Szegedi atlétaedzőé lett az első Ormai László-díj

Idén adták át először az Ormai László-díjat, így az országban egyedül Eperjesi László rendelkezik ezzel az elismeréssel. Az olimpiai bronzérmes szegedi súlylökő, Márton Anita mestere meghatározónak tartja az edzők szellemiségét.

A Magyar Edzők Társasága a Testnevelési Egyetem diplomaátadó ünnepségén adta át az Ormai László-díjat, amelyet a Békéscsabai AC-nél dolgozó szegedi szakember, Márton Anita edzője, Eperjesi László vehetett át. Mint azt a Lokál Extra Szegednek elmondta, számára is meglepetés volt, hogy elsőként gondoltak rá. – Én vagyok az országban az egyetlen, akinek ilyen elismerése van. Külön megtisztelőnek tartom, hogy egy szakmai grémium döntött a díj odaítéléséről, alkalmasnak tartottak erre, és én vehettem át ezt a kitüntetést – nyilatkozta a Rióban bronzérmet szerzett súlylökő mestere, aki hozzátette, természetesen Márton Anita teljesítménye sokat nyomott a latban, de a többi versenyzője által elért eredményekre éppen olyan büszkén tekint.


Eperjesi László edző, az Ormai-díj birtokosa, és Márton Anita súlylökő

Úgy folytatta, már látja a következő generációt, amelynek feltörekvő tagjai a jövő nagy bajnokai lehetnek, egyúttal ez az elismerés lendületet és erőt adhat a munka folytatásához. – Azon fogunk dolgozni a jövőben is, hogy minél jobb eredményeket érjenek el a versenyzőink, és a lehető legszebb helyezést hozzák el az adott versenyről. Sajnos a mai ifjúság elektronika-központú lett, már a sportot is elektronikusan űzik, így nem egyszerű a dolgunk. Ugyanakkor bármilyen sportpályáról is beszélünk, a fiatalt továbbra is az edző szellemisége, szelleme vonzza le az edzésre – tért ki a mai kor problémáira Eperjesi László.

Példa

Eperjesi László hitvallása szerint az edző feladata, hogy neveljen, ehhez pedig mindenképpen példát kell mutatnia. E nélkül a kapcsolat nélkül nem lehet elvárni, hogy a fiatalok megjelenjenek a pályákon és versenyzőkké váljanak – állítja.

Úgy látja, bár az edzői karnak is nagy szerepe van a mai társadalomban, de az otthoni környezet legalább akkora súllyal esik latba, hogy sportszeretővé váljon a mai fiatalság. – Ha egy kisgyermek azt hallja otthon a szüleitől, hogy utálnak mozogni, futni, akkor lassan egyértelművé válik számára, hogy a mozgás valami rossz dolog. Ezáltal tudatunkon kívül arra ösztönözzük, hogy nem jó sportolni. Aki mögött viszont ott van a megfelelő szülői és edzői háttér is, az biztos, hogy sportolni fog, még ha természetesen nem is lesz mindenkiből olimpiai bajnok. A mozgás öröme mindenki számára fontos, csak meg kell találni, hogy mi a legfontosabb – ez valakinek az atlétika, de valakinek a futball vagy más sport. Egy biztos, a fiataloknak szükségük van a mozgásra. A gyerek otthon szívhatja magába a sport szeretetét vagy nem szeretetét. Ha felvállalja a szülő, hogy segíti a gyerekét, elviszi a tréningekre, majd hazaviszi, akkor semmi akadálya nem lehet annak, hogy valóban sportszerető felnőtté váljon egy fiatal, de ehhez a szülői háttér is elengedhetetlen, hiába dolgozik megfelelően az edző – zárta a Magyar Edzők Társasága által elismert szakember.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.