EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb Szeged

Szegedi atlétaedzőé lett az első Ormai László-díj

Idén adták át először az Ormai László-díjat, így az országban egyedül Eperjesi László rendelkezik ezzel az elismeréssel. Az olimpiai bronzérmes szegedi súlylökő, Márton Anita mestere meghatározónak tartja az edzők szellemiségét.

A Magyar Edzők Társasága a Testnevelési Egyetem diplomaátadó ünnepségén adta át az Ormai László-díjat, amelyet a Békéscsabai AC-nél dolgozó szegedi szakember, Márton Anita edzője, Eperjesi László vehetett át. Mint azt a Lokál Extra Szegednek elmondta, számára is meglepetés volt, hogy elsőként gondoltak rá. – Én vagyok az országban az egyetlen, akinek ilyen elismerése van. Külön megtisztelőnek tartom, hogy egy szakmai grémium döntött a díj odaítéléséről, alkalmasnak tartottak erre, és én vehettem át ezt a kitüntetést – nyilatkozta a Rióban bronzérmet szerzett súlylökő mestere, aki hozzátette, természetesen Márton Anita teljesítménye sokat nyomott a latban, de a többi versenyzője által elért eredményekre éppen olyan büszkén tekint.


Eperjesi László edző, az Ormai-díj birtokosa, és Márton Anita súlylökő

Úgy folytatta, már látja a következő generációt, amelynek feltörekvő tagjai a jövő nagy bajnokai lehetnek, egyúttal ez az elismerés lendületet és erőt adhat a munka folytatásához. – Azon fogunk dolgozni a jövőben is, hogy minél jobb eredményeket érjenek el a versenyzőink, és a lehető legszebb helyezést hozzák el az adott versenyről. Sajnos a mai ifjúság elektronika-központú lett, már a sportot is elektronikusan űzik, így nem egyszerű a dolgunk. Ugyanakkor bármilyen sportpályáról is beszélünk, a fiatalt továbbra is az edző szellemisége, szelleme vonzza le az edzésre – tért ki a mai kor problémáira Eperjesi László.

Példa

Eperjesi László hitvallása szerint az edző feladata, hogy neveljen, ehhez pedig mindenképpen példát kell mutatnia. E nélkül a kapcsolat nélkül nem lehet elvárni, hogy a fiatalok megjelenjenek a pályákon és versenyzőkké váljanak – állítja.

Úgy látja, bár az edzői karnak is nagy szerepe van a mai társadalomban, de az otthoni környezet legalább akkora súllyal esik latba, hogy sportszeretővé váljon a mai fiatalság. – Ha egy kisgyermek azt hallja otthon a szüleitől, hogy utálnak mozogni, futni, akkor lassan egyértelművé válik számára, hogy a mozgás valami rossz dolog. Ezáltal tudatunkon kívül arra ösztönözzük, hogy nem jó sportolni. Aki mögött viszont ott van a megfelelő szülői és edzői háttér is, az biztos, hogy sportolni fog, még ha természetesen nem is lesz mindenkiből olimpiai bajnok. A mozgás öröme mindenki számára fontos, csak meg kell találni, hogy mi a legfontosabb – ez valakinek az atlétika, de valakinek a futball vagy más sport. Egy biztos, a fiataloknak szükségük van a mozgásra. A gyerek otthon szívhatja magába a sport szeretetét vagy nem szeretetét. Ha felvállalja a szülő, hogy segíti a gyerekét, elviszi a tréningekre, majd hazaviszi, akkor semmi akadálya nem lehet annak, hogy valóban sportszerető felnőtté váljon egy fiatal, de ehhez a szülői háttér is elengedhetetlen, hiába dolgozik megfelelően az edző – zárta a Magyar Edzők Társasága által elismert szakember.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.