EUR: 323,30 Ft
CHF: 276,08 Ft
2018. július 15., vasárnap
Henrik, Roland

Külföld

Szlovéniában idén nőtt a migránsok száma

Összesen 980 illegális bevándorlót tartóztatottak fel a hatóságok Szlovéniában idén januártól július közepéig, ami több mint két és félszerese a múlt év azonos időszakában regisztrált számnak – közölte a koperi rendőrség szerdán.

Februárig csökkent a migránsok száma, márciustól azonban emelkedni kezdett. Májusban tartóztatták fel a legtöbb határsértőt a hatóságok 2016 óta. A legtöbben szervezetten, embercsempészek segítségével próbálták meg illegálisan átlépni a határt, vagy jutottak be az országba.


A rendőrség szerint a növekedés oka, hogy Olaszország zsúfolásig megtelt migránsokkal. A feltartóztatott illegális bevándorlók többsége rendelkezett valamilyen rendezett menekültstátusszal Olaszországban.

Az ország belsejében és a szlovén-horvát határ közelében 488 migránst tartóztattak fel a szlovén rendőrök, ők mind megfelelő dokumentumok nélkül, illegálisan léptek be az országba. Többségüket, 483 migránst visszatoloncoltak más országokba, zömében Horvátországba. Szlovéniába ugyanakkor más nyugat-európai országokból ugyanebben az időszakban 212 migránst küldtek vissza.


A külső schengeni határokon januártól mostanáig 2176 nem uniós állampolgár belépését tiltották meg a hatóságok.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter elrendelte szerdán az osztrák határellenőrzés megerősítését a keleti és a déli határszakaszon az illegális bevándorlók növekvő száma miatt. A tárcavezető közlése szerint a magyar, a szlovén, az olasz és a szlovák határszakaszok mentén erősítik meg az ellenőrzést.

Tavaly márciusban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat az illegális bevándorlók előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Ha mégis határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett. Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak, vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá amennyiben felnőtt kísérő nélkül érkező, 14 éven aluliakról van szó.

A rendőrség adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában 2015 októbere óta félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba, akiknek azonban csak töredéke kért menedékjogot az országban.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kitoloncolandók mintegy felét nem találják a német hatóságok

  A kitoloncolandók mintegy felét nem találják a német hatóságok

  A Németországból kitoloncolandó mintegy 23 900 ember közül csak 11 100 ember esetében sikerült végrehajtani az erről szóló döntést, nagyjából 12 800 esetben meghiúsult a kiutasítás, közülük 11 500 embert nem találnak a hatóságok – jelentette a Welt am Sonntag című, vasárnap megjelenő konzervatív német lap.

 • Rekordszinten a BMW eladásai

  Rekordszinten a BMW eladásai

  A BMW 1,8 százalékkal, rekordszintre növelte autóeladásait az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.

 • Orbán Viktor: A horvátok megmutatták, hogy a futballban minden lehetséges

  Orbán Viktor: A horvátok megmutatták, hogy a futballban minden lehetséges

  Orbán Viktor miniszterelnök ezúttal is a helyszínen, a moszkvai Luzsnyiki Stadionban nézi meg a labdarúgó-világbajnokság döntőjét. A Nemzeti Sportnak adott interjúban a kormányfő elárulja, hogy a döntőben is a horvátoknak szorít, és amondó, hogy a torna egyik legkisebb országának sikere nekünk, magyaroknak is reményt adhat.