EUR: 323,30 Ft
CHF: 276,08 Ft
2018. július 15., vasárnap
Henrik, Roland

Egyéb Zalaegerszeg

Táplálék és kötődés

Az anyatej rengeteg fontos tápanyagot rejt magában, a gyermek kalória- és fehérjeszükségletének jelentős hányadát ebből kapja, nem beszélve az anyatejben található vitaminokról, ásványi anyagokról, illetve azokról a fontos ellenanyagokról, amelyek szintje a hosszabb szoptatási idő alatt nemhogy csökkenne, de megemelkedik az anyatejben.

Amikor a kislányom megszületett és felsírt, mélyről feltörő örömkönnyek gördültek végig az arcomon. Ölelni akartam, magamhoz szorítani, érezni piciny teste puha, törékeny közelségét, ismét eggyé válni vele. Szerencsére ma már azonnal mellre teszik a szülésznők az újszülötteket, így megtapasztalhattam azt a semmihez sem fogható, csodás érzést, ahogy érezte a szívdobbanásomat, megnyugodott, hogy vele vagyok. Saját testemből azonnal táplálhattam, hiszen az anyatej az első pillanattól készen áll arra, hogy minden fontos ásványi anyagot átadjon – mesélte egy háromgyermekes édesanya a Születés Hete programsorozat keretében a szoptatás világnapja alkalmából a Napsugár óvodában tartott helyi rendezvényen. Sőt mivel annyi teje volt, hogy másokon is tudott segíteni, szorgalmasan fejt, és támogatta azokat, akiknek nem volt ilyen szerencséjük. Egyszer aztán véget ér a szoptatás, de élménye az édesanyát és gyermeket is tovább kíséri.


Bengö Hajnalka a Korán Érkeztem Alapitvány vezetöje Fotó: Németh Ádám

Minden szoptatással eltöltött hónap növeli a gyermek immunrendszerének védelmét, valamint csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának veszélyét.

– Évente körülbelül 150-200 családot érint a koraszülés, velük már a kórházban, a kezdetektől fogva heti rendszerességgel találkozom. Az 1500 gramm alatt született babák kapják a legnagyobb figyelmet, hiszen ők hetekig, hónapokig bent vannak az osztályon, mire hazamehetnek. Nekik van a legnagyobb szükségük az érzelmi és szociális támogatásra, tehermentesítésre – meséli Bengő Hajnalka, a Korán Érkeztem Alapítvány vezetője. – Azért is fontos számukra ez a nap, mert találkozhatnak egymással, a programjainkkal, gondozási tanácsainkkal. A koraszülött babák éretlenek, nem az a feladatuk elsősorban, hogy szopjanak, hanem a légzés, a fejlődés, a növekedés, ezért jóval nehezebb az anyukáknak. Ám nagyon fontos, hogy az első perctől anyatejet kapjanak, főleg a koraszülöttek esetében. Egészen más összetételű az anyák teje egy koraszülött baba és egy érett újszülött esetében, több benne a növekedést támogató hormon, könnyebben emészthető, és a fertőzéstől is véd. A szervezet tudja a dolgát, az anyatej mindig a baba igényei szerint változik. Az én lányom 550 grammal született, 25. hétre, ikerbaba volt, én két és fél éves koráig szoptattam. Nyolchetesen került először mellre, akkor öt grammot szopott, rendületlenül fejtem, nyolc hónapos koráig csak anyatejet kapott. Az anyatej nemcsak táplálék, hanem lelki anyag is… kötődés és szeretet, testközelség. Babának is, mamának is a legoptimálisabb, steril helyzet. Az 1997-es törvény vitte le 28-ról 24 hétre azt az alsó korhatárt, amikor már újszülöttről beszélünk. Ma a 25. héttől, ha egy baba életjelenségeket mutat, orvosi beavatkozással mindent meg kell tenni, hogy életben maradjon! Persze van olyan ország, ahol 22 hetes babákat is meg tudtak menteni.


A zalai védönök segitik, hogy minél többen szoptassanak Fotó: Németh Ádám

 

 

Szekérné Büki Erzsébet területi védőnő visszaemlékezése szerint 1992-ben Rubecz főorvos úr indította el a sorozatot, 1993-tól a Magyar Védőnők Egyesülete is csatlakozott a programhoz, és azóta minden évben megrendezik a szoptatás világnapját. Az eredmény önmagáért beszél, csak tavaly 59 százalék volt a négy hónapos korig csupán anyatejet kapó csecsemők száma, sőt egyéves korig 43 százalékuk még szopott. – Szakmailag az a feladatunk, hogy segítsük az anyukákat, ha bárhol elakadnak, megtalálják azokat az információkat, hogy hogyan tovább. Nagyon fontos szerepe van a családi, lelki támogatásnak abban, hogy egy édesanya minél tovább tudjon szoptatni. Sajnos a hormonhatások miatt egy anya néha jókedvű, néha könnyen elsírja magát, néha kell a megerősítés, nyugalom, átölelés, szeretet a sikerhez.

És ha már elég?

Akkor is úgy kell leszoktatni a kicsit az anyamellről, hogy ez a lehető legkisebb megrázkódtatással járjon. Csak türelmesen, lépésről lépésre szabad haladni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.