EUR: 303,31 Ft
CHF: 267,04 Ft
2017. augusztus 18., péntek
Ilona

Életmód

Tömegpusztító lehet az időjárás

Évente negyedmillió európai halálát okozhatják az extrém időjárás miatti katasztrófák az évszázad végéig – állítja az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának legfrissebb tanulmánya.

Az Európai Unióban, Svájcban, Norvégiában és Izlandon 2071 és 2100 között évente akár 80–240 ezer ember is életét veszítheti a szélsőséges időjárási jelenségek miatt – derül ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának tanulmányából. A Giovanni Forzieri által vezetett kutatócsoport a The Lancet Planetary Health című szaklapban közölte előrejelzéseit.

– A klímaváltozás a legnagyobb globális veszély, amely az emberek egészségét fenyegeti a XXI. században – összegezte Forzieri.  A kutatók 2300, a szélsőséges időjárásról 1981 és 2010 között készült jelentést elemeztek. Ezeket az adatokat összevetették a klímaváltozásra és a népesség 2100-ig bekövetkező növekedésére vonatkozó modellszámításokkal.

Forzieri és kollégái szerint a hőhullámok jelentik a legnagyobb veszélyt: számításaik szerint az évszázad utolsó 30 évében az időjárás áldozatainak 99 százaléka a nagyon magas hőmérséklet miatt veszíti életét.

Az extrém jelenségek elsősorban Európa déli részét sújtják majd. A prognózis szerint arrafelé mindenki meg fog tapasztalni évente egy katasztrófát, míg Közép-Európában csak a lakosság 64 százaléka, Észak-Európában pedig csupán 36 százaléka.

Ugyancsak Dél-Európában kell számolni a legtöbb halálos áldozattal 2071 és 2100 között: évente egymillió lakosból 700-an veszíthetik életüket. Közép-Európában az évszázad végére évente egymillió lakosból 232-en halhatnak meg az időjárás miatt, míg Észak-Európában csupán hárman.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tudjuk, mit felejtett otthon idén nyáron

  Tudjuk, mit felejtett otthon idén nyáron

  Minden negyedik utazóval előfordult már, hogy nyaraláskor éppen a fürdőruha maradt otthon. A csomagoláskor leggyakrabban kifelejtett tárgyak emellett a telefontöltő és a fogkefe – derült ki a Szallas.

 • Irodai viselet kánikulában

  Irodai viselet kánikulában

  A hőség gyakran felülírja a céges öltözködési szabályokat. A kevésbé rugalmas menedzsmentet gyakran megleckéztetik a beosztottak, de vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes megszegni a szabályokat.

 • Hírességek lakókocsijai

  Hírességek lakókocsijai

  Milyen lehet egy olyan lakókocsiban élni, amelyben gőzkabin és moziterem is van, minden high-tech és automatizált? A Fine Living tévécsatornán augusztus végig látható Hírességek lakókocsijai sorozatból megtudhatjuk, méghozzá úgy, hogy híres színészek, zenészek és producerek guruló otthonába leshetünk be.