EUR: 326,73 Ft
CHF: 289,58 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Belföld

Továbbra is főzhetnek

gyerek, eszik, menza

Lezárult az elmúlt évek legnagyobb ételmérgezésének ügye, amiben a bíróság jogerősen elmarasztalta a szolgáltatót. Az ítélet után a Gyermekmenza Kft.-vel üzleti kapcsolatban álló III. kerületi önkormányzat is döntött. Továbbra is szolgáltathatnak, miután megállapítást nyert, hogy a cég biztonságos és megfelelő minőségű szolgáltatást nyújt az óbudai fogyasztók számára.

Tavaly tavasszal 258 gyermek szenvedett ételmérgezést az id. Béres Józsefről elnevezett általános iskolában. A jogerős ítélet után az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata egy közleményt adott ki, mert mint korábban közölték, az eljárás végén döntenek, hogy a jövőben szolgáltathat-e a Gyermekmenza Kft.


A Pest megyei Kormányhivatal első és másodfokú határozatában is felelősnek találta a Hungast érdekeltségi körébe tartozó Gyermekmenza Kft.-t az ételmérgezésben. A cég ebbe nem nyugodott bele, bírósághoz fordult, hogy az helyezze hatályon kívül a határozatot, de keresetét elutasították. Az óbudai önkormányzat ezek után azt közölte, ha a hatósági határozat előírta volna a Gyermekmenza Kft. szolgáltatásának felfüggesztését vagy megszüntetését, akkor nem mérlegeltek volna. Így viszont mérlegeltek, s arra a következtetésre jutottak, hogy már nem jelent veszélyt az iskolásokra a korábban ételmérgezést okozó Gyermekmenza Kft. által kínált koszt.

A Hatósági ellenőrzések jegyzőkönyveit alaposan áttanulmányozva, illetve az ügyben született összes dokumentációt figyelembe véve megállapítást nyert, hogy a Gyermekmenza Kft. biztonságos és megfelelő minőségű szolgáltatást nyújt az óbudai fogyasztók számára. A Szolgáltató tevékenységét továbbra is szakhatóságok felügyelik, valamint belső ellenőrzési rendszerük is a fentieket szolgálják. Az ügyben további intézkedést nem tervezünk, de a folyamatos és azonnali tájékoztatási kötelezettséget a szolgáltatással kapcsolatosan szerződésben rögzítjük, valamint az intézményi vezetőktől, az intézményekbe járó gyermekek szüleitől beérkező esetleges panaszokat azonnali hatállyal kivizsgáltatjuk” – olvasható az önkormányzati most írott levélben.


Az Önkormányzat a Gyermekmenza Kft.-vel kötött szerződése szerint, akkor van lehetőség felmondani a szerződést, ha a megállapított jogsértésre vonatkozó helyesbítő tevékenységet nem teljesíti időre a Szolgáltató. Amennyiben a Hatóságok határozatai a szolgáltatás felfüggesztését vagy megszüntetését írta volna elő, az Önkormányzat nem mérlegelt volna. A Gyermekmenza  ügyében azonban sem az elsőfokú, sem a másodfokú Hatóság határozatai nem tartalmaztak végrehajtandó helyesbítő tevékenységet!

A Gyermekmenza Kft. ennek ellenére  az elmúlt egy év során, a 9 ellenőrzés alkalmával megállapított kisebb szabálytalanságokat azonnali hatállyal kijavította, még a határozatok megszületése előtt. Továbbá a Szolgáltató a hatóságokkal folyamatos  együttműködést tanúsított, belső ellenőrzést is lefolytatott, minden ott dolgozó székletvizsgálatát is elvégeztette (mind negatív eredménnyel zárult), elrendelte saját hatáskörben a konyhai felületek, eszközök fokozott fertőtlenítését, a jogszabály előírásokon lényegesen túlmutató ételkezelési szabályokat léptetett életbe, több akkreditált laborvizsgálatot is végeztetett, mindezt saját költségére.

Mindezeken felül az évente rendszeresen kiküldött intézményi elégedettségi kérdőívet is bemutatta a Szolgáltató. A kérdőívet 6 intézményben töltötték ki, ami összesen 1491 fogyasztó megelégedettségét reprezentálja. 5 intézmény visszajelzése szerint elégedett a szolgáltatással mind általánosan, mind pedig a kérdőív egyes kérdéseit figyelembe véve is, 1 intézmény válaszai pedig ellentmondásosak”  – ismertette a vizsgálat eredményét az önkormányzat.

A közleményben arra is felhívták a figyelmet, ha bármilyen panasz érkezik a hivatalba, azt azonnal kivizsgálják.

Óbudán eddig a Gyermekmenza Kft. és a Sodexo adta a menzát. Látszólag minden marad a régiben, de mégsem, mert időközben a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta, hogy a Hungast felvásárolja a Sodexot. Így már mindkét szolgáltató a Hungast érdekeltségi körébe tartozik.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt év legnagyobb ételmérgezésének ügye folyt a bíróságon.

„2016. április 18-án jelezte az iskolát ellátó főzőkonyha… hogy két tálalókonyháról visszajelzés érkezett, feltételezhetően élelmiszer-eredetű megbetegedések miatt.” – állítja a Pest Megyei Kormányhivatal. –„Az eljárás során megállapítottuk, hogy technológiai hiba miatt a kérdéses főzőkonyhában elkészített hús nem kapott kellő mértékű és idejű hőkezelést, ez okozhatta a megbetegedéseket.” Vagyis nyers húst adtak a gyerekeknek, akik ebbe belebetegedtek.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Sárverseny

    A nap képe: Sárverseny

    Az évente megrendezett Maldon Mud Race jótékonysági esemény versenyzői Essex-ben, a Blackwater folyó sáros partján mászva versenyeznek egymással és ezzel különböző jótékony célokra gyűjtenek pénzt.

  • A családban a jövő, nem a migrációban

    A családban a jövő, nem a migrációban

    Május 26-án sorsdöntő választást rendeznek Magyarországon. A tét nagy, ugyanis azt kell eldöntenünk, hogy a keresztény kultúránk megőrzése mellett tesszük le a voksunk, vagy a bevándorlást támogatjuk.