EUR: 334,66 Ft
CHF: 305,91 Ft
2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Extra

Trónok harca sztárja: Divatból ne vegyenek huskyt!

Egyre több husky kerül menhelyre, mert a Trónok harca meggondolatlan rajongói divatból megvásárolják őket, de aztán a sorsukra hagyják. A sorozat sztárja, a Tyriont alakító Peter Dinklage kiborult a történtek miatt.

A kutya vagy bármilyen más házikedvenc igazi családtag az ember életében. Épp ezért jobb esetben nem pár hónapra, hanem egy életre választunk társat magunk mellé. Ezért is hihetetlen, hogy egyesek csak divatból vásárolnak házikedvencet, majd amikor megunták akkor inkább menhelyre viszik. 2011-ben mutatták be a Trónok harca sorozatot, a történetben pedig nagy szerepet kapnak a “rémfarkasok”.


A sztori szerint a Stark gyerekek találtak rá hat rémfarkaskölyökre. Szürke szél Robb Starké lett (a vörös nászon őt is megölik), Lady lett Sansa rémfarkasra.. A szépséges Nymeria Aryaé, Summer azaz Nyár Brandoné. Borzaskutya Rickoné, míg Szellem Havas Joné. Nem csoda, hogy a rajongók megszerették őket is, a korai évadokban még kutyákat “maszkíroztak” farkassá, ma már inkább cgi-farkasokat látunk. A premier óta azonban jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik a farkasokhoz hasonló kutyafajtákat, akár huskykat vagy malamutokat vásárolnak. Aztán amikor rájönnek, hogy mennyit kell foglalkozni velük, megunják és állatmenhelyre adják őket. A problémára egy észak-kaliforniai állatmenhely vezetője hívta fel a figyelmet, aki elárulta, hogy havonta kár 45 ilyen kutyus is érkezik hozzájuk.


” Az emberek látják a sorozatot és úgy vannak vele, hogy milyen menők ezek a kutyák. Csak az aktuális trendeket követik és sokan még azt sem tudják, hogy mi a különbség a farkasok és a huskyk között. Persze mindig is megfigyelhető volt, hogy egyes filmek vagy sorozatok megjelenése után megugrik egy-egy adott kutyafajta iránti érdeklődés” – tette hozzá Angelique Miller. A Blue Cross állategészségügyi szolgálat felmérése azt is bizonyítja, hogy nemcsak Amerikára jellemző ez: míg 2011 előtt évente átlagosan 10 husky kötött ki a menhelyeken Nagy-Britanniában, ez a szám a sorozat elindulása óta évi 81-re nőtt.


A Trónok harca sztárja, a Tyriont alakító Peter Dinklage pont ezért arra kéri a rajongókat, hogy ne vásároljanak huskyt csak ezért. Ha már feltétlenül szeretnének és jól átgondolták, akkor inkább már a menhelyeken lévő kutyák közül válasszanak.

Ennek kapcsán felkerestük a Chatty eyes szibériai husky kennel tulajdonosát, Péter Bélánét. A szakember elárulta a Lokálnak, hogy szigorú feltételekhez köti a kutyavásárlást.

– Egy felelősségteljes tenyésztő próbálja megszűrni a leendő gazdikat. Én is mindig kikérdezem őket és szigorú szerződést írunk. Ebben például az szerepel, hogy bármikor bejelentés nélkül meglátogathatom a kutyát és ha nem tetszik ahogy tartják, akkor elhozhatom. A kölyköket 8 hetes korukig nevelem, az alatt nem is szabadna odaadni. Egy évben általában egy almunk van, mert egyáltalán nem a pénzért csináljuk. Vannak olyan kutyusok amelyeket versenyezni visznek, de olyan is, akit kedvencnek. Ebben az esetben ivartalanítási szerződést is kötünk, mert így biztos lehetek abban, hogy nem szaporításra akarják őket használni. A kutyák az életünk részei, nem szabad hogy ez csak egy fellángolás legyen- tette hozzá.

Szépséges husky fotó: Profimedia, Panthermedia

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkeink:

Kapcsolódó Cikkek