2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Szeged

Tűzhalált haltak az eső eladásáért

Tizenkét embert égettek el máglyán 289 évvel ezelőtt a szegedi Boszorkány-szigeten, de valójában kéttucatnyi áldozata volt a boszorkányüldözésnek.

Összesen tizennégy halálos ítéletet mondtak ki a szegedi boszorkányperben 1728-ban, egy fiatalasszonyt kegyelemből előző este lefejeztek, egy terhes asszonyt pedig csak később, az után végeztek ki, hogy életet adott gyermekének. A tizenkét máglyahalált halt elítélt – hat férfi és hat nő, vagyis a boszorkányperek bíráinak gondolkodását nem kötötték meg a szexizmus béklyói, miszerint csak nők lehettek az ördög cimborái – között ott találjuk a város egykori szenátorát, Rózsa Dánielt is, aki fővádlottként lelte halálát a tűzben.


A nagy boszorkányperek gyakran valamilyen társadalom-lélektani okkal jól megmagyarázhatóak – véli Balogh Elemér jogtörténész-professzor

– A szegedi boszorkányper viszonylag késői pernek számít, a XVIII. század elején jellemzően már nem voltak tömegesen nagy port felvert, brutális boszorkányperek – nyilatkozta a Lokál Extra Szegednek a szakértő-kutató, Balogh Elemér jogtörténész-professzor, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. A szegedi per eredményeként ítélték halálra és végezték ki a legtöbb áldozatot Magyarországon boszorkányságért, szám szerint tizennégyet, de körülbelül két tucatra tehető az áldozatok száma a különböző vizsgálatok, próbák miatt.

Összesen tizennégy halálos ítéletet mondtak ki a szegedi boszorkányperben 1728-ban

Hadrendben

A nagy szegedi boszorkányper bírái szerint a szegedi boszorkányok hadrendbe tömörülve álltak a gonosz szolgálatába, egy tisztikart alkottak, volt kapitány is Rózsa Dániel személyében, de szerepelt zászlótartó, pohárnok, hadnagy és más tisztek.

A professzor úgy folytatta, ezekben a perekben a puszta vélekedés, rosszindulat, gyanakvás alapján fogták el az egyes személyeket. Az eljárás során különböző próbáknak nevezett bizonyítási kísérleteket végeztek. A boszorkányokkal kapcsolatban rengeteg ostoba, de teljesen komolyan vett hiedelem élt, például az, hogy fizikailag rendkívül könnyűek, vagyis ha vízbe dobták, akkor a boszorkány úszott, mint a parafa.


A vízpróba lényege, hogy a boszorkány úszik a vízen, vagyis az ártatlanság bizonyításához arra volt szükség, hogy a vádlott elmerüljön, ami – mivel a próba alanyát megkötözték – többnyire fulladásos halálhoz vezetett. – Ez pozitív végkicsengésnek számított, ugyanis a halálról máshogy vélekedtek, a kérdés nem az volt, hogy mikor és milyen módon hal meg, hanem az, hogy a túlvilági üdvösség szempontjából milyenek az esélyei – hangsúlyozta Balogh Elemér.

A szegedi boszorkányper fő vádja nem volt más, mint az, hogy a gonosz boszorkák eladták az esőt a töröknek. Ebben tetten érhető az a meteorológiatörténeti tény is, hogy azokban az időkben óriási éhínség és szárazság pusztított. E nélkül valószínűleg sor sem került volna az eljárásra.

– A nagy boszorkányperek gyakran valamilyen társadalom-lélektani okkal jól megmagyarázhatók – fogalmazott a kutató. Ez Szegeden egy nagy szárazság, éhínség volt, a szegedi pusztákon hónapokon át nem esett az eső, ilyenkor a népi fantázia villámgyorsan kitalálta, hogy ennek valami oka kell, hogy legyen, ez pedig nemigen lehetett más, mint a boszorkányság.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.