EUR: 323,90 Ft
CHF: 280,59 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Egyéb Debrecen

Változatlanul az élvonalban

A felvételizők körében továbbra is a legnépszerűbbek között van a Debreceni Egyetem. Az általános eljárásban a tavalyinál több, összesen 6369 elsőéves nyert felvételt az intézménybe. A külföldi, a doktorandusz és a keresztféléves hallgatókkal együtt pedig kilencezren kezdik meg a tanévet Debrecenben.

A felsőoktatási intézmények által közzétett adatok szerint a Debreceni Egyetem őrzi vezető pozícióját: másfél százalékkal több hallgató nyert felvételt a július 26-án meghirdetett ponthatárok szerint. Szeptemberben 5193 hallgató állami ösztöndíjas, 1176 felvételiző pedig önköltséges formában kezdheti meg tanulmányait az intézményben.


Debreceni Egyetem Fotó: unideb.hu

 

A 2016-os adatokhoz viszonyítva a legnagyobb, csaknem 25 százalékos a növekedés a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karon, a legnagyobb létszámot pedig (1158 fő) a Gazdaságtudományi Kar érte el. Az előző felvételi eljáráshoz képest ugyancsak nőtt a felvett hallgatók száma az Állam- és Jogtudományi, az Általános Orvostudományi, az Egészségügyi, a Fogorvostudományi, a Gyógyszerésztudományi és az Informatikai Karon is. A bejutáshoz a legmagasabb pontszámra (490) a Gazdaságtudományi Kar kereskedelem és marketing állami ösztöndíjas, levelező alapképzésén volt szükség, az Állam- és Jogtudományi Kar állami ösztöndíjas, osztatlan levelező jogászképzéséhez 480 pontot kellett elérniük a jelentkezőknek, a Bölcsészettudományi Kar osztatlan, nappali tagozatos, állami ösztöndíjas német nyelv és kultúra, orosz nyelv és kultúra tanár szakjaira pedig 472 pont volt a követelmény. Legtöbben (357 fő) az ápolás, betegellátás alapszakra nyertek felvételt, de igen magas (301 fő) létszámmal indulhat a gyógypedagógiai, valamint az általános orvosi (219 fő) képzés is.

A mesterszakok közül kiemelkedik az idén induló, országosan is egyedülálló sportközgazdász szak, amely a második legnépszerűbb képzési terület volt a felvételizők körében.  Az elsőévesek száma tovább emelkedik a felvételt nyert külföldi hallgatókkal, számuk ugrásszerűen, a tavalyi 1000-ről 1690-re emelkedett.


Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.