EUR: 325,98 Ft
CHF: 296,72 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Debrecen

Változatlanul az élvonalban

A felvételizők körében továbbra is a legnépszerűbbek között van a Debreceni Egyetem. Az általános eljárásban a tavalyinál több, összesen 6369 elsőéves nyert felvételt az intézménybe. A külföldi, a doktorandusz és a keresztféléves hallgatókkal együtt pedig kilencezren kezdik meg a tanévet Debrecenben.

A felsőoktatási intézmények által közzétett adatok szerint a Debreceni Egyetem őrzi vezető pozícióját: másfél százalékkal több hallgató nyert felvételt a július 26-án meghirdetett ponthatárok szerint. Szeptemberben 5193 hallgató állami ösztöndíjas, 1176 felvételiző pedig önköltséges formában kezdheti meg tanulmányait az intézményben.


Debreceni Egyetem Fotó: unideb.hu

 

A 2016-os adatokhoz viszonyítva a legnagyobb, csaknem 25 százalékos a növekedés a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karon, a legnagyobb létszámot pedig (1158 fő) a Gazdaságtudományi Kar érte el. Az előző felvételi eljáráshoz képest ugyancsak nőtt a felvett hallgatók száma az Állam- és Jogtudományi, az Általános Orvostudományi, az Egészségügyi, a Fogorvostudományi, a Gyógyszerésztudományi és az Informatikai Karon is. A bejutáshoz a legmagasabb pontszámra (490) a Gazdaságtudományi Kar kereskedelem és marketing állami ösztöndíjas, levelező alapképzésén volt szükség, az Állam- és Jogtudományi Kar állami ösztöndíjas, osztatlan levelező jogászképzéséhez 480 pontot kellett elérniük a jelentkezőknek, a Bölcsészettudományi Kar osztatlan, nappali tagozatos, állami ösztöndíjas német nyelv és kultúra, orosz nyelv és kultúra tanár szakjaira pedig 472 pont volt a követelmény. Legtöbben (357 fő) az ápolás, betegellátás alapszakra nyertek felvételt, de igen magas (301 fő) létszámmal indulhat a gyógypedagógiai, valamint az általános orvosi (219 fő) képzés is.

A mesterszakok közül kiemelkedik az idén induló, országosan is egyedülálló sportközgazdász szak, amely a második legnépszerűbb képzési terület volt a felvételizők körében.  Az elsőévesek száma tovább emelkedik a felvételt nyert külföldi hallgatókkal, számuk ugrásszerűen, a tavalyi 1000-ről 1690-re emelkedett.


Kapcsolódó Cikkek