2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Békéscsaba

Van még bőven fejlesztenivaló a megyében

Ismét Vantara Gyula országgyűlési képviselő lett Békés megye fejlesztési biztosa. A jelenlegi kinevezés is, ahogyan a korábbiak, fél évre szól.

A megyei fejlesztési biztos mint pozíció 2015 júniusában jött létre, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János miniszter hozta létre. A cél az volt, hogy az adott megyében a fejlesztési irányok átláthatóbbak legyenek, ugyanis a 2007–2013-as fejlesztési ciklusban az volt a tapasztalat, hogy Budapest-centrikus volt a tervezés és túl sok papírmunkával járt egy-egy pályázat kivitelezése. Ez indukálta a rendszer átalakítását.


Fotó: Fekete Róbert
Vantara Gyula országgyűlési képviselő, Békés megye fejlesztési biztosa, és Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a a Trefort Ágoston Szakgimnázium és Szakközépiskola kollégiumának átadóján

– A fejlesztési biztosok kapták azt a feladatot, hogy gyűjtsék össze a helyi problémákat, a lokálisan fejlesztésre szoruló területeket, amik azért összhangban állnak az országos fejlesztési iránnyal is. Akkoriban a munkanélküliség jelentette az egyik legnagyobb problémát – tudtuk meg Vantara Gyulától. A fejlesztési biztosok fő feladata viszont azóta sem sokat változott: összeszedni a fejlesztési terveket, irányokat, rendet tenni közöttük, majd a megyei szinten kiemelt feladatokat közvetíteni a kormány felé. Ehhez a megyei szereplőkkel is folyamatosan tartani kell a kapcsolatot, a kormányhivatallal, a kincstárral, a megyei és helyi önkormányzatokkal és más szereplőkkel. De projekteket nem generálhat, ezt fontos leszögezni!

Jelenleg a legtöbb feladatot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, illetve az M44-es gyorsforgalmi út kiépítése és a vasúti rekonstrukció jelentik, de Békés megyében a kerékpárút-hálózat kiépítése, a turisztikai beruházások, valamint a munkahelyteremtés továbbra is kiemelt helyen szerepel.


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.