EUR: 325,28 Ft
CHF: 295,22 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Tech

Verseny és csapatmunka: Íme, a jövő top mérnökei és pilótái – Videó!

A Budapest közelében található Örkény adott otthont július 20. és 23. között a Formula Student East nemzetközi konstrukciós versenynek. Az Euroring versenypályán idén 119 regisztrálóból 60 kapott lehetőséget a helyszínen való  versenyzésre, ebből végül 13 ország 38 csapata mérkőzött meg egymással a statikus és dinamikus versenyszámokban. 

Kevesen tudják, de a Formula Student East Kelet-Európa legnagyobb versenye, ráadásul Magyarország az egyedüli, amelyet a mozgalom világranglistáján is jegyeznek, ami ráadásul presztízse szerint a legkiemelkedőbb verseny a közép-európai és a keleti régióban, a Formula  Student Germany verseny után.


A szervező Mérnökök a Járműves Műszaki Felsőoktatásért Egyesület és annak tagjai – akik jellemzően volt Formula Student  csapattagok – számára hatalmas büszkeséget jelent, hogy a világranglista vezető csapatai a párhuzamosan zajló angol, olasz és  holland versennyel szemben az FS Easten való részvétel mellett döntöttek, a rendezvény szakmai és műszaki színvonaláról pedig  elismerően nyilatkoztak.

A Formula Student Világranglista elektromos kategóriájának első három helyezettje,  a KA-RaceIng e.V., a Formula Student Team Delft és az AMZ Racing Team mellett többek  között a 6. helyet elfoglaló GreenTeam Uni Stuttgart e.V. és tízes listát záró hazai csapat, a BME Formula Racing Team is képviseltette magát.


Köztük két világrekordot felállító csapat is képviseltette magát. A svájci AMZ Racing Team versenyautója 1,513 másodperc alatt  gyorsul 100km/h sebességre, ezzel a világ leggyorsabb sorozatgyártott autóit – többek  közt a Porsche 918 Spidert vagy a Tesla Model S-t is megelőzi. A korábbi rekorder 1,779 másodperccel a GreenTeam Uni Stuttgart volt. A belsőégésű kategória legjobbjai közül az élen álló Rennteam Uni Stuttgart, valamint a 4. helyezett CAT – Racing – a 2016-os  Formula Student East bajnoka – is a győzelemért küzdött az örkényi Euroring versenypályán.

Ennek fényében nehéz is lett volna előzetesen megítélni a végeredmény alakulását, különösen azért, mert az idei szezonban a 22 belsőégésű és 16 elektromos  hajtásláncú autó még azonos feltételek mellett, összesített mezőnyben versenyzett.

Ludwig Vollrath, a németországi verseny főszervezője , aki egyben az FS World Council (FS versenyek szervezőinek  világszervezete) vezetője a verseny négy napjából hármat a versenyen töltött az FS Germany és FS East versenyek stratégiai  együttműködésének előkészítésén dolgozva, melyet augusztusban, az FSG versenyen tartott World Council Meetingen  folytatnak a szervezők.

A 2017-es Formula Student East győztese a GreenTeam Uni Stuttgart, a második helyezett a KA-RaceIng elektromos csapata,  míg a dobogó harmadik fokát a Formula Student Team Delft foglalta el.  A legjobb belsőégésű autót a Rennteam Uni Stuttgart  építette, ezzel a 4. helyet szerezték meg. A kelet-európai régió egyetemistái ebben a rendkívül erős mezőnyben is képesek  voltak bizonyítani, az észt FS Team Tallinn az 5., a cseh TU Brno Racing pedig a 8. legjobb teljesítményt nyújtotta az FS Easten,  míg  a BME Formula Racing Team a 9. helyen végzett.

A többi hazai csapat is megállta a helyét a versenyben, az Arrabona Racing Team autója, amelyet a Széchenyi István Egyetem  motorfejlesztő csapata, a SZENGINE által fejlesztett motorral szereltek fel, a 19. lett. A kecskeméti KEFO Motorsport pedig egyike volt  annak a 14 csapatnak, akik autójukkal teljesíteni tudták az állóképességet próbára tevő Endurance versenyszámot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kitart az Android operációs rendszer mellett a Huawei

  Kitart az Android operációs rendszer mellett a Huawei

  A Huawei saját fejlesztésű mobil operációs rendszere a Hongmeng nem okostelefonok, hanem mobil hálózatra kapcsolt ipari és lakossági berendezések számára készül – jelentette ki a Huawei Technologies igazgatótanácsának tagja, első alelnöke Catherine Chen, hangsúlyozva, hogy cége továbbra is az Android operációs rendszert használja majd okostelefonjai rendszerszoftvereként.

 • Nyaralás alatt se fizessen az adataival!

  Nyaralás alatt se fizessen az adataival!

  Hiába próbálunk nyaralás alatt digitális detoxot tartani, óhatatlanul szembesülünk azzal, hogy pihenés közben is szükségünk van információkra. Mit érdemes megnézni a környéken, milyen lesz az időjárás?

 • A magyarországi 4G mobilhálózatok a világ legjobbjai között vannak

  A magyarországi 4G mobilhálózatok a világ legjobbjai között vannak

  A Magyarországon működő 4G hálózatok letöltési sebessége kiemelkedő, a világon a 11. legjobb, Európában pedig a 6., és lefedettségben is a top 10-ben van – derült ki az OpenSignal 87 országot vizsgáló legfrissebb jelentéséből, amelyet a Magyar Telekom juttatott el az MTI-hez csütörtökön.