EUR: 325,31 Ft
CHF: 295,59 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Pécs

Világot akar hódítani a dédi mintáival

Évekig kutatta dédnagymamája hímzéseit, majd úgy döntött, hogy megismerteti a világgal. A pécsi ifj. Gáspár Gábor futballedzőként és testnevelő tanárként dolgozik, most azonban a matyó hímzés világ körüli útját is zászlajára tűzte. Nem mindennapi álmában pedig Burda Anna is segíti, aki a 2000-es olimpiai játékokra tervezte a magyarok formaruháit.

Móricz Zsigmond, Kodály Zoltán, de még Horthy Miklós is megfordult annak a mezőkövesdi hímző asszonynak a házában, akinek mintáival a pécsi dédunoka most világhódító útra készül. A  testnevelő tanárként dolgozó ifj. Gáspár Gábor először csak ajándéktárgyakon szerette volna megjelentetni a különleges matyó hímzést, de gondolt egy nagyot és egy egész ruhakollekciót álmodott meg.

Gábor nem akármilyen csapatot állított maga mellé: Mester Luca, modell és sminkes valamint Burda Anna, divattervező (balra) (Fotó: Gáspár Gábor)

– Ezelőtt soha nem foglalkoztam ruhákkal, épp csak annyira, hogy a diákjaim milyen ruhában tudnak kényelmesen mozogni vagy egy focicsapatnak milyen mezt kell felhúznia. A dédmamám, Kisjankó Bori mintái azonban különleges inspirációt adtak és elkezdett foglalkoztatni a téma – meséli a kezdeteket ifj. Gáspár Gábor. A testnevelő tanár először maga kezdte az ötletelést, de aztán rátalált Burda Annára, akinek nevét már megismerhette az ország. A 2000-es sydney-i olimpiai válogatott formaruháját megálmodó divattervező rögtön Gábor mellé állt és megkezdték a ruhák tervezését. A kollekciónak már nevet is adtak: a Kissing Roses, azaz a Csókos Rózsák elnevezés két egymás felé forduló rózsahímzésből ered.

Nemcsak pólókra, hanem akár estélyi ruhákra is kerülne a különleges minta (Fotó: Gáspár Gábor)


– Pólók, női toppok azok, amelyek első körben a kollekcióból kikerülnek a nagy nyilvánosság elé. De a jövőt tekintve tervben van az is, hogy ezekkel a mintákkal lájuk el az országosan is ismert előadók fellépőruháit. Már kaptunk megkereséseket – mondja Gábor.

A dédiről, Kisjankó Boriról (1876-1954) még utcát és díjat is elneveztek Mezőkövesden. Most pedig divatos ruhákra kerülnek fel a matyóhímzések (Fotó: Gáspár Gábor)

A minták világ körüli turnéját pedig nem akármilyen úton kezdte meg a testnevelő tanár. Már több mint egy tucat tengeren túli konzulátussal vette fel a kapcsolatot, hogy segítsenek neki a kollekció bemutatásában. Nem kis megdöbbenésre egytől egyig válaszoltak is, hogy örömmel állnak a pécsi kezdeményezés mellé. Így elképzelhető, hogy pár év múlva már akár Amerikában is megjelenhet a magyar ritkaság.

Kapcsolódó Cikkek