2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Szekszárd

Virtuóz erdélyi táncosok Szekszárdon

A 2010-es években gyűjtött és még be nem mutatott erdélyi táncrendeket adott elő az erdélyi Kisfülpös és Görgényüvegcsűr táncegyüttese szombaton Szekszárdon.

A Verőfény és a Csalogány néptáncegyüttesek tagjai, huszonkét erdélyi fiatal a Babits Mihály Kulturális Központ előtt egyórás műsorban öt táncrendet adott elő, a széki és vajdaszentiványi mellett magyarpalatkai, küküllőmenti legényes és szászcsávási cigány táncot.


A táncanyagot Simon Szabolcs, a Verőfény együttes vezetője az utóbbi nyolc évben tanítványaival gyűjtötte, erdélyi falvak idős adatközlőitől tanulták meg a jellemző tánclépéseket.

A közönség gyönyörű produkciót láthatott Simon Szabolcs és Simon Melinda együttesvezetők tanítványaitól. A bemutatót az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesülete szervezte. A tervek szerint szeptemberben Pakson is bemutatják tudásukat a virtuóz erdélyi táncosok.

Erdélyi fiatalok a Babits Mihály Kulturális Központ főbejárata előtt
Fotó: Fazekas Zotán

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.