2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Belföld

40 milliárdos kórházfejlesztési program indul

Budapest történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztése kezdődik a fővárosban – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A fejlesztési program keretében már az idén 40 milliárd forintból 22 milliárd jut 17 budapesti és 6 Pest megyei intézmény fejlesztésére. A megmaradó 18 milliárdot pedig későbbi beruházások tervezésére fordítják.

– A tervek szerint a legkisebb fejlesztésre fordított összeg 200 millió forint, a legnagyobb meghaladja a 3,5 milliárdot. A programban érintett kórházak eszközparkot, informatikai rendszert fejlesztenek, épületet rekonstruálnak és új tömböket építenek. A beruházások vidéken már megtörténtek, vagy jelenleg zajlanak, ezekre a kormány 500 milliárd forintot fordított, amiből egyebek mellett 77 kórházat újítottunk fel, 54 rendelőintézet és 97 mentőállomás újult meg, ez utóbbiakból pedig 30 új is épült a mihamarabbi ellátás érdekében – mondta Rétvári.


Kocsis Máté, a Fidesz budapesti választmányának elnöke is üdvözölte, hogy a kormány a saját büdzséjéből kórházfejlesztési programot indít.

– A Gyurcsány-kormányok idején hét kiemelt budapesti beruházás volt, most pedig 200 ilyen zajlik. A szocialista és liberális városvezetés alatt rengeteg rossz egészségügyi döntés született, akkor 600 milliárdot vontak ki az egészségügyből, és szétlopták Budapestet. Ez a program lehet a fordulópont, hogy a károkat helyrehozzuk – emlékeztetett Kocsis.

Kapcsolódó Cikkek