EUR: 307,86 Ft
CHF: 265,42 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Belföld

A devizahiteleseken segített a kormány

Magyarországon 2002 után a szocialista kormány megszüntette a korábbi otthonteremtési rendszert. Ez a devizahitelezés felé terelte a magyar családokat, aminek eredményeként a lakossági devizahitelek összege több mint százszorosára emelkedett. A 2008-as gazdasági válság azonban olyan magasságokba emelte a magyar családok tartozását, hogy több százezren kerültek kilátástalan helyzetbe.

Pokoli tartozáshullámot indított el a 2008-as gazdasági válság a devizahiteleket felvett magyar családoknál. Mivel jelentősen megváltoztak az árfolyamok, megemelkedtek a magyar állampolgárok banki tartozásai és törlesztőrészletei. Több százezer család került kilátástalan helyzetbe, sokakat a kilakoltatás veszélye fenyegetett. A szocialista kormány azonban semmilyen támogatást nem adott nekik.

Ezzel szemben Orbán Viktor kormánya segítséget nyújtott a devizahitelezés miatt bajba jutott családoknak. A 2010-es választásokat követően a Fidesz–KDNP-kormány első intézkedéseként kilakoltatási moratóriumot hirdetett, ezt követően bevezették az árfolyamgátat, és lehetővé vált a végtörlesztés. Mi is volt az árfolyamgát lényege?

Az árfolyamrögzítés célja az volt, hogy az egyes devizák jelentős árfolyam-ingadozási hatását átmenetileg tompítsa, és ezzel a devizakölcsönnel rendelkezők helyzetét kiszámíthatóbbá tegye. A svájcifrank-hitelek törlesztőárfolyamát 180 forinton, az euróét 250 forinton, a jenét 2,5 forinton rögzítették.

A devizaalapú jelzáloghitellel rendelkező természetes személyek eredetileg 2011. december 31-ig írásban kérhették hitelezőjüknél, hogy törlesztési árfolyamukat 36 hónapig, de legkésőbb 2014. december 31-ig rögzítsék. A kormány és a Magyar Bankszövetség 2011. december 15-i megállapodása alapján a törleszteni képes adósoknak azonban még egy évig, 2012 végéig volt lehetőségük az árfolyamgát rendszerébe való belépésre.

A fentieken túl a kormány létrehozta a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t, amely több mint százezer embernek nyújtott biztonságos otthont.

Az Orbán-kormány több alkalommal is egyeztetett a devizahiteleseket képviselő szervezetekkel, és figyelembe vette kéréseiket. A jobboldali kabinet 2014-ben újabb intézkedésekről döntött. Ezek közé tartozott a hitelek forintra váltása és a bankok elszámoltatása. A kormány és a parlament döntéseinek köszönhetően a hitelesek visszakapták azokat az összegeket, amelyeket a bankok az egyoldalú kamatemelésekkel és az árfolyamrésekkel tisztességtelenül vettek el. A jobboldali többség a magáncsőd intézményét is bevezette a legnehezebb helyzetben lévő adósok számára.

A harmadik Orbán-kormány intézkedéseinek köszönhetően a családok ma már használt és új lakások vásárlása esetén is jelentős állami támogatást vehetnek igénybe. Ez segít a családoknak abban, hogy túlzott eladósodás nélkül juthassanak saját lakáshoz.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára még július végén ismertette, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénylők száma meghaladta az 50 ezret, a kért támogatási összeg pedig elérte a 136 milliárd forintot.

Nagyszerű lehetőség volt a végtörlesztés

2012. február végéig közel 170 ezer, devizaalapú jelzáloghitelt felvett család élt a fix árfolyamú végtörlesztés lehetőségével, így az ő esetükben megszűnt a devizakockázati kitettség. A végtörlesztés nyomán az érintett devizahitel-állomány közel negyedével csökkent.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.