2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Belföld

A devizahiteleseken segített a kormány

Magyarországon 2002 után a szocialista kormány megszüntette a korábbi otthonteremtési rendszert. Ez a devizahitelezés felé terelte a magyar családokat, aminek eredményeként a lakossági devizahitelek összege több mint százszorosára emelkedett. A 2008-as gazdasági válság azonban olyan magasságokba emelte a magyar családok tartozását, hogy több százezren kerültek kilátástalan helyzetbe.

Pokoli tartozáshullámot indított el a 2008-as gazdasági válság a devizahiteleket felvett magyar családoknál. Mivel jelentősen megváltoztak az árfolyamok, megemelkedtek a magyar állampolgárok banki tartozásai és törlesztőrészletei. Több százezer család került kilátástalan helyzetbe, sokakat a kilakoltatás veszélye fenyegetett. A szocialista kormány azonban semmilyen támogatást nem adott nekik.


Ezzel szemben Orbán Viktor kormánya segítséget nyújtott a devizahitelezés miatt bajba jutott családoknak. A 2010-es választásokat követően a Fidesz–KDNP-kormány első intézkedéseként kilakoltatási moratóriumot hirdetett, ezt követően bevezették az árfolyamgátat, és lehetővé vált a végtörlesztés. Mi is volt az árfolyamgát lényege?

Az árfolyamrögzítés célja az volt, hogy az egyes devizák jelentős árfolyam-ingadozási hatását átmenetileg tompítsa, és ezzel a devizakölcsönnel rendelkezők helyzetét kiszámíthatóbbá tegye. A svájcifrank-hitelek törlesztőárfolyamát 180 forinton, az euróét 250 forinton, a jenét 2,5 forinton rögzítették.


A devizaalapú jelzáloghitellel rendelkező természetes személyek eredetileg 2011. december 31-ig írásban kérhették hitelezőjüknél, hogy törlesztési árfolyamukat 36 hónapig, de legkésőbb 2014. december 31-ig rögzítsék. A kormány és a Magyar Bankszövetség 2011. december 15-i megállapodása alapján a törleszteni képes adósoknak azonban még egy évig, 2012 végéig volt lehetőségük az árfolyamgát rendszerébe való belépésre.

A fentieken túl a kormány létrehozta a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t, amely több mint százezer embernek nyújtott biztonságos otthont.

Az Orbán-kormány több alkalommal is egyeztetett a devizahiteleseket képviselő szervezetekkel, és figyelembe vette kéréseiket. A jobboldali kabinet 2014-ben újabb intézkedésekről döntött. Ezek közé tartozott a hitelek forintra váltása és a bankok elszámoltatása. A kormány és a parlament döntéseinek köszönhetően a hitelesek visszakapták azokat az összegeket, amelyeket a bankok az egyoldalú kamatemelésekkel és az árfolyamrésekkel tisztességtelenül vettek el. A jobboldali többség a magáncsőd intézményét is bevezette a legnehezebb helyzetben lévő adósok számára.

A harmadik Orbán-kormány intézkedéseinek köszönhetően a családok ma már használt és új lakások vásárlása esetén is jelentős állami támogatást vehetnek igénybe. Ez segít a családoknak abban, hogy túlzott eladósodás nélkül juthassanak saját lakáshoz.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára még július végén ismertette, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénylők száma meghaladta az 50 ezret, a kért támogatási összeg pedig elérte a 136 milliárd forintot.

Nagyszerű lehetőség volt a végtörlesztés

2012. február végéig közel 170 ezer, devizaalapú jelzáloghitelt felvett család élt a fix árfolyamú végtörlesztés lehetőségével, így az ő esetükben megszűnt a devizakockázati kitettség. A végtörlesztés nyomán az érintett devizahitel-állomány közel negyedével csökkent.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Kapcsolódó Cikkek

  • Érden lesz otthon a DKKA

    Érden lesz otthon a DKKA

    Junior világbajnok kapust, négy új játékost és a következő szezon hazai bajnoki mérkőzéseinek helyszínét jelentette be a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia (DKKA) május 28.

  • Maszk nélkül nincs színház!

    Maszk nélkül nincs színház!

    Hogy előadásokat mikor tarthatnak, lapzártánkkor még nem lehetett tudni, de a próbákat már elkezdték a Miskolci Nemzeti Színházban.