EUR: 350,02 Ft
CHF: 330,59 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb Szombathely

A Falco legjobbjai az Európa-bajnokságon szórták a pontokat

A férfi kosárlabda-válogatottunk bejutott az Európa-bajnokság legjobb 16 csapata közé, miután a szombathelyi színeket képviselő Perl Zoltánnal és Tóth Norberttel a soraiban a cseheket és a románokat is legyőzte és csak szoros meccsen kapott ki az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes szerbektől.

Legjobb honi kosárlabdázóink a horvátoktól, a montenegróiaktól és a spanyoloktól ugyan kikaptak a szeptemberi torna kolozsvári csoportkörében, ám a cseh és a román válogatottat legyőzték, ezzel 48 év után arattak újra sikert a kontinensviadalon, s így bejutottak az egyenes kieséses szakaszba.


Két szombathelyi játékos erősítette a magyar válogatottat Fotó: fiba.com

Már a csoportkör első meccsén nagyon harapott Ivkovics Sztojan együttese és nem elégedett meg csupán azzal, hogy részt vehet az Európa-bajnokságon. A sűrű rotálás még a világ elitjébe tartozó horvátokat is megzavarta. Kiválóan védekeztünk, a 3. negyedben percekig vezettünk is, és csak a 4. negyedben jött ki a tudásbeli különbség, a horvátok 67-58-ra nyertek. A szombathelyi Perl Zoltán 12 pontjával a mieink legeredményesebb játékosa lett. Ezt követően Montenegro nyert ellenünk, Perl ezúttal 13 pontot termelt. A két forduló után Ivkovics összeszedte a gárdát és Hanga Ádám 31 pontos kiváló teljesítményének köszönhetően a nagy rivális cseheket 85-73-ra legyőztük, Perl neve mellé ismét 12 pont került fel. Ezután a csoportházigazda Romániát a Hanga–Vojvoda páros által vezérelve, a zsúfolásig megtelt kolozsvári csarnokban szinte végig vezetve, 80-71-re győztük le. Tóth Norbert kiválóan védekezett az elején, Perl 4, a Hanga–Vojvoda duó 51 pontot szórt. Az utolsó, spanyolok elleni csoportmeccsnek már nem volt tétje, de így is három negyeden át, 60-55-ig kiváló ellenfele voltunk a címvédőnek, Perl újra kitett magáért, az első félidőben egy fantasztikus momentum valószínűleg sokáig megmarad a kosárlabdabarátok emlékezetében. Perl Zoltán ugyanis szemtelenül leszerelte az NBA-sztár Pau Gasolt, aki meglepett tekintettel nézett a nála 21 centivel alacsonyabb szombathelyi játékos után.

– Láttam, hogy leválik és nem néz el a gyenge oldalra, így felugrottam és szereltem. Nekem kis túlzással ,,vége lett itt a meccsnek”, számomra hatalmas élmény volt, lehet, hogy ezzel egy kicsit elrontottam az Eb-pontrekorder ünnepét – elevenítette fel a szenzációs pillanatot Perl.


Perl Zolinak a címvédő spanyolok ellen sem remegett meg a keze. Fotó:fiba.com

Végül 64-87-re kikaptunk, de a 9 pontos Perl mellett Tóth Norbert is eljutott 7 pontig. – Nagyon örülök, hogy pályára léphettem és eredményes is voltam! Életem egyik legnagyobb élménye volt! Örülök és persze büszke vagyok, hogy ennek a közösségnek a része lehetek – nyilatkozta a meccs után Tóth Norbert.

A két győzelemmel a magyar válogatott továbbjutott csoportjából és odaért az isztambuli Eb-nyolcaddöntőbe, ahol az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Szerbia mindössze 8 ponttal tudott győzni ellenünk. A mezőny legjobbja a 22 pontos szombathelyi Perl Zoltán lett, aki ezúttal is kiosztott egy sapkát, a szenvedő fél a hórihorgas Macvan volt.

Közben a szombathelyi kosárlabdaélet is beindult, a sárga-feketék napi két edzéssel és felkészülési tornákon itthon készülnek a 2017/2018-as szezonra. A tehetséges fiatalok mellett öt légiós, Govens, Zigeranovic, Pustahvar, Norfleet és Boriszov, valamint a válogatottak, Váradi, Perl és Tóth erősíti Sekulovic mester csapatát.

Fotó: Gőzerővel edzenek a sárga-feketék HE

Szeptember 20-án Komáromban, a BC Kormarno elleni meccsel folytatódott a felkészülés, ezen a hétvégén pedig nyolcadik alkalommal rendezik meg a Horváth Zoltán Nemzetközi Emléktornát. Itt az Atomerőmű SE, a BSC Fürstenfeld és a MBK Komarno ellen lépnek pályára a sárga-feketék. Az NB I-es bajnokság szeptember 30-án, a FIBA-kupa pedig október 4-én kezdődik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elektromos autógyár Ózdon?

  Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

 • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.

 • Balett a parkban

  Balett a parkban

  A Miskolci Balett táncosai is, akik Miskolc város napja és a közösségek hetének alkalmából szabadtéri táncimproviázciót mutattak be a Bársony János utcában.