EUR: 343,48 Ft
CHF: 316,07 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Belföld

A kormány célja, hogy elöregedő helyett gyarapodó, fiatalodó nemzet legyünk

Szinte minden kormánydöntésnél lehet családpolitikai elveket érvényesíteni, amire jó lehetőséget adnak a családügyi kabinet ősztől kezdődő ülései – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Idők szerdai számában megjelent interjúban. Hozzátette: két szempontot tekintenek kiemelten fontosnak, egyrészt hogy mi az, ami demográfiailag ösztönző tud lenni, a másik pedig a már most gyermeket nevelő családok segítése – hiszen 2018 a családok éve lesz.

Az államtitkár szerint a családügyi kabinet létrejötte is azt fejezi ki, hogy lehet egyes nem családpolitikai kérdéseket családügyi, demográfiai szempontból is vizsgálni.


Az elmúlt időszak intézkedései közül kiemelte a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), amellyel családokat segítettek otthonhoz, miközben az építőipar is felélénkült. Hozzátette, hogy jövőre az ideinél is 25 milliárddal többet, 235 milliárdot fordítanak a komplex otthonteremtési programra.

A Magyar Időknek a diákhitelrendszer változtatásait érintő kérdésére elmondta, hogy csaknem 116 ezer fiatal nőnek van diákhitele, így sokakat érinthet az a könnyítés, hogy az első gyermek vállalásával felfüggesztik a hitel törlesztését, a második gyermek vállalásánál elengedik a hitel felét, a harmadik gyermek születésekor pedig az egészét.


Az államtitkár szerint Magyarország nemzetközileg is élen jár a családok segítésére nyújtott források terén, de hozzátette: ott érez feladatot, hogy egy fiatal vagy már gyermeket nevelő tudjon is élni a lehetőségekkel.

“Szeretnénk, ha fiatalodna a magyarság. Ha elöregedő helyett gyarapodó, fiatalodó nemzet lennénk” – fogalmazta meg a hosszú távú demográfiai célt Novák Katalin.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek