EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Pécs

A legkitartóbb pécsi, aki Svájcban bizonyított

A magyarok többször bizonyították már, hogy nem ismernek lehetetlent. A pécsi Mindum Károly – aki egyébként nem versenysportoló – olyan eredményt mutatott fel, amit mi, hétvégenként melegítőbe bújók vagy hobbisportolók el sem tudunk képzelni. Mindum Károly összesen 1129 kilométert tett meg földön, vízen és kerékpáron öt nap alatt.

Magyarországról összesen két ember vállalkozott arra, hogy a Svájcban megrendezett ultratriatlonon elinduljon. Egyikük volt az 59 éves Mindum Károly, akinek bár van sportolói múltja, abszolút amatőrként vágott neki a világ egyik legnehezebb versenyének.


Svájcban a világ legjobb triatlonistái között a pécsi Mindum Károly (Fotó: Swissultra)

Úszott 19 kilométert, biciklizett 900-at és végül futott 210 kilométert.

– Fiatalkoromban sziklát másztam és barlangásztam. Már harmincéves voltam, amikor úgy döntöttem, hogy átúszom a Balatont. Ez adta azt a fajta lelkesedést, ami még most is tart – meséli a kezdeteket Mindum Károly, aki azóta már számos triatlonversenyen elindult.


A triatlon három sportágból áll össze. Az egyik legnépszerűbb, hosszú távú versenyen, az Ironmanen 3,8 kilométert úsznak, 180 kilométert tekernek és 42 kilométert, azaz maratont futnak a sportolók egy nap alatt. Mindum Károly már számtalanszor teljesítette ezt a fajta versenyt, de volt olyan is, hogy egy hónapon keresztül mindennap megtette ezt a távot Spanyolországban.

Károly úszás után tekert 900 kilométert, majd futott 210-et Fotó: Swissultra

Károly hétköznap környezetvédelmi szakmérnökként dolgozik, ő vezeti a város hulladéklerakóit. Azt mondja, nem a versenyzés miatt kezdett sportolni, számára a saját határok feszegetése jelentette a kihívást.

– Minden alkalom, amikor hajnalban vagy munka után futni megyek, amikor 35 fok melegben gyűjtöm a kilométereket a bringán, amikor este, álmosan a tv helyett az uszodát választom, mind egy-egy győzelem, sikerélmény. Ez a sport csak annak való, aki jól kijön magával. A hosszú, magányos edzések kiváló alkalmat adnak arra, hogy az ember elmélkedjen, figyelje önmagát – mondja Károly.

A mostani versenyére, amely a világon is egyedülállónak számít, rengeteget készült. Hónapokon keresztül mindennap munka előtt futott 12 kilométert, munka után pedig úszott és kerékpározott. És hogy ez mire volt elég? 121 óra és 18 perc alatt teljesítette a Swissultrát, Európa legkeményebb ötszörös ultratriatlonját.

Magyar zászló és hatalmas öröm a célban: Mindum Károly 121 alatt fejezte be élete eddigi leghosszabb versenyét Fotó: Swissultra

– A felkészülés, a versenyig vezető út talán fontosabb volt, mint a megmérettetés. Azoknak pedig, akik most kezdenének neki a mozgásnak, csak annyit üzenek, hogy kellő kitartással, akarattal nincsenek teljesíthetetlen távolságok. Bárki képes rá, aki hisz benne, aki le tudja legyőzni önmagát és képes felülkerekedni a fájdalmon, a fáradtságon. A Swissultrán a sportág elitjének nagy része jelen volt. Európán kívül jöttek Amerikából, Kanadából, Argentínából, de volt indiai induló is. Nagy megtiszteltetés volt számomra együtt versenyezni ezekkel a megszállott sportemberekkel, akiket eddig a csak híradásokból ismertem.

Károlynak nem ez volt az első emberfeletti teljesítménye. Egy évvel ezelőtt világrekordot tekert Baranya útjain.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.