2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb Székesfehérvár

A pákozdi csatára emlékeztek

Szombaton 250 „nemzetőr” és a Katonai Hagyományőrző Egyesületek Országos Szövetsége egyesületeinek bemutatójával kezdetét vette a VIII. Honvédfesztivál a pákozdi Katonai Emlékparkban (KEMPP). A résztvevők katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata emlékművét.

Az egy hétig tartó programsorozatot idén huszadik alkalommal rendezték meg. A Honvédfesztivál első napján az I. András király Lovagrend, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje és a Magyar Királyi 3. Szent István Honvéd Gyalogezred várta harci bemutatókkal és hadtörténelmi ismeretterjesztő előadásokkal a vendégeket. Ezek mellett a Bella Italia Múzeum és Bödő Viktória fotóművész kiállítása, haditechnikai és tűzoltó-bemutató, a Magyar Védelemipari Szövetség technikai bemutatója, a Fehérvári Huszárok Egyesülete, a Magyar Tartalékosok Szövetsége, a honvédség Felderítő Baráti Köre bemutatói várták a kíváncsiakat. Lehetett raptorra lőni és Miska huszárt is önteni. Később 169 nemzetőrnek öltözött fiatal és idősebb hagyományőrzők mutatták be a pákozdi csatát.


Az I. András király Lovagrend, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje és a Magyar Királyi 3. Szent István Honvéd Gyalogezred várta harci bemutatókkal a vendégeket Fotó: honvedelem.hu

– Az emlékezetes haditanács a frissen felállított honvédseregre bízta annak idején a hazánk szabadságáért való küzdelmet, amely sereg elől az ellenség az első csatában meghátrált – mondta pénteken Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára a pákozdi csata előtti haditanács emlékére tartott megemlékezésen a sukorói református templomban. A megemlékezésen a Honvéd Férfikar ünnepi műsora után Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke mondott
ökumenikus imát.
A Honvédfesztivál megnyitóján, Pákozdon Sulyok János dandártábornok, a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik célja, hogy
a hagyományőrző, hagyományteremtő közösségek bevonásával még inkább erősíteni tudják a Honvédelmi Minisztérium kapcsolatrendszerét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.