2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Érd

A polgárok Európájáról volt szó

Az európai polgárság erősítése volt a fő téma Érden a testvérvárosok képviselőinek hagyományos konferenciáján. A lengyelországi Lubaczów, a szlovákiai Léva, a romániai Szászrégen, valamint az angliai Poynton képviselői tolmácsolták településeik véleményét a kontinens aktuális helyzetéről és a jövőre vonatkozó elképzeléseikről.

A rendezvényt megnyitó előadásában T. Mészáros András polgármester statisztikai adatokat idézett, amelyek szerint míg 2010-ben 43 millió muszlim élt Európában, számuk a jelenlegi tendencia alapján 2050-re elérheti a 70 milliót.


T. Mészáros András polgármester (a vetítővászon előtt) az EU legfontosabb feladatának az európai polgárság megerősítését tartja

Érdekes, új, de egyúttal veszélyes jelenség, hogy egyes európai pártok egyre gyakrabban hoznak létre muszlim tagozatokat szavazóbázisuk növelése érdekében. Növeli a gondokat, hogy ehhez a folyamathoz az Európai Unió jelenlegi vezetői asszisztálnak.

Lengyelország nem húsz éve csatlakozott Európához, mivel mindig is oda tartozott – hangsúlyozta hozzászólásában Krysztof Szpyt, Lubaczów polgármestere, hozzátéve, hogy a lengyelek 89 százaléka ma is uniópárti.


A lengyelek nagy többsége jelenleg is uniópárti – hangsúlyozta Lubaczów polgármestere (középen)

Más kérdés, hogy milyen uniót szeretnének, pontosabban: jó néhány alapvető területet mindenképp tagállami hatáskörben kívánnak tartani.

A szászrégeni önkormányzati képviselő (jobbról a második) az EU-tagság előnyeit és gondjait sorolta

Románia csatlakozásának tízéves évfordulója alkalmából Demeter Mária önkormányzati képviselő, aki Szászrégenből jött, sorra vette, hogy milyen előnyöket és aggodalmakat hozott a tagság. Összegzése nyomán gyakran elhangzó kérdést fogalmazott meg: vajon ilyen Európába akartak-e belépni?

Léva alpolgármestere (középen) felszólalásában a Római Szerződés alapelveire emlékeztetett

A római szerződés alapelveire, az Európai Uniónak mintegy „anyakönyvi kivonatára” emlékeztetett Ján Krtík, a szlovákiai Léva alpolgármestere, de ő sem kerülte meg a kérdést, mely szerint milyen Európát szeretnének.

Az angliai Poynton képviselője (a vetítővászon előtt, bal oldalon) az unióból való kilépés kapcsán kétségeinek adott hangot   Fotók: Boros Sándor

Az angliai Poyntont képviselő Susan Warrington – miután hazája éppen kilépőben van az EU-ból – nem politikusként, hanem a testvérvárosi egyesület elnökeként sorolta fel a jövőt illető kétségeit, hozzátéve, hogy a kilépés kapcsán felmerülő következményeket jelenleg még nem látják pontosan.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.