2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

A sült gesztenyén túl

A sült gesztenye, gesztenyepüré, gesztenyeszív triumvirátuson túl a szelídgesztenye számos remek étel alapanyaga lehet. Ehető terméséért a rómaiak sokfelé telepítették, és az egyik legfontosabb táplálékuk volt.

A magjából lisztet őröltek, a maghéját bevágva nyílt tűzön pirították meg, a héjától megtisztítva kandírozták, főzés után meghámozva pedig sokféleképpen ízesítették. Akár egy háromfogásos ebéd alapanyaga is lehet.


Tejszínes leves

Hozzávalók: 1 ek. vaj, 1 nagy vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis zeller, 1 közepes sárgarépa, 1 közepes burgonya, 40 dkg gesztenye, 1 db babérlevél, 3 szál kakukkfű, 1 l alaplé, 2 dl főzőtejszín


Elkészítés: a megolvasztott vajon megpároljuk a felkockázott hagymát, közben meghámozzuk és feldaraboljuk a krumplit. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, rádobjuk a hámozott, felszeletelt répát és zellert, a burgonyát, majd a gesztenyét is. Hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet, 5-6 percig együtt pároljuk, majd felöntjük az alaplével. Puhára főzzük a zöldségeket, 3-4 szem gesztenyét félreteszünk a levesből, kidobjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet, majd összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt is, forralunk rajta egyet, azután forrón tálaljuk, úgy, hogy 1-1 gesztenyét morzsolunk a tetejére.

Pulykasült mártással

Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 50 dkg pulyka-felsőcomb (vagy alsó comb), 2 fej fokhagyma, 3 db alma, 1 közepes fej vöröshagyma, 25 dkg bacon (szeletelt), 10 dkg vaj (vagy margarin), 1 ek. kakukkfű (szárított), só, 2 dl víz, 10 dkg gesztenye, 5 dkg gesztenyemassza, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1,5 ek. tejszínhab, 3 dl szárnyasalaplé

Elkészítés: a megtisztított és szárazra törölt pulykahúst besózzuk. Az egyik fej fokhagymát megtisztítjuk, 6 szelet szalonnát csíkokra vágunk. A pulykamellet kicsit bevágjuk, a kiterített mellet és a combokat megtűzdeljük fokhagymagerezdekkel és szalonnacsíkokkal. A comboknál a bőr alá is tegyünk fokhagymát és szalonnát. Ezt követően a tűzdelt húsokat átkenjük két gerezd zúzott fokhagymával, és bedörzsöljük kakukkfűvel.
A pulykamellet felgöngyöljük, szalonnába tekerjük, végül szorosan megkötjük, hogy sülés közben ne essen szét.
Egy nagyobb edényt kivajazunk. A másik fej fokhagymát gerezdjeire szedjük, a hagymát megpucoljuk és nyolcfelé vágjuk, az almákat negyedeljük, és kivágjuk a magházat. A húsokat az edénybe fektetjük, közé szórjuk a fokhagymagerezdeket, a hagymaszeleteket és a negyedelt almákat, majd öntünk hozzá 2 dl vizet. A maradék vajat kisebb darabokra vágjuk, és a hús közé tesszük. A pulykahúst lefedve 180 fokon 40-50 percig sütjük, majd a húsokat megfordítva további 20-30 percig. Ezután további 20 percet fedő nélkül sütjük, hogy a hús szép piros színt kapjon, közben pedig szafttal locsolgatjuk, nehogy kiszáradjon. Amikor megsült, 15 perc pihentetés után a pulykamellről levágjuk a kötözőmadzagot, és vékonyan felszeleteljük. Amíg a hús pihen, elkészítjük a gesztenyemártást. A főtt gesztenyét összetörjük, a többi hozzávalóval elkeverjük, majd sűrűre főzzük.

Cupcake

Hozzávalók: 90 g vaj, 7 ek. cukor, 2 ek. cukrozatlan kakaópor, 1 dl víz (ebben oldjuk fel a kakaóport), 1 kk. sütőpor, 2 késhegynyi szódabikarbóna, 1 db tojás, 1 dl tejföl (1/4 csésze), 10 dkg finomliszt, 3 dl habtejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg gesztenye (20 db sült, tisztított gesztenye)

Elkészítés: a vajat felolvasztjuk, hagyjuk, hogy langyosra hűljön, közben elkészítjük a „forró kakaót” (a kakaóport egy kis tálkában simára keverjük a forró vízzel). A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, szódabikarbónával. A langyos vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, és azzal is habosra keverjük. A tojásos-cukros-vajas masszához keverjük a forró kakaót és a tejfölt, majd apránként hozzákeverjük a lisztet. Egy muffinformát béleljünk ki papírokkal, mindegyikre tegyünk 1 db gesztenyét, kanalazzuk a tésztát a papírra. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig süssük. Amikor a muffinok teljesen kihűltek, jöhet a díszítés. A zsíros tejszínhez ízlés szerint adjunk cukrot, és készítsünk tejszínhabot. A tejszínhabot tegyük egy habzsákba, és nyomjuk a muffinok tetejére. A tejszínhabra is tegyünk 1-1 szem gesztenyét, esetleg apróra tört csokis csipsszel is díszíthetjük.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

    Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

    A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

  • Szerencsét hozó pilea

    Szerencsét hozó pilea

    A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

  • Japán lonc: gyógyít és díszít

    Japán lonc: gyógyít és díszít

    Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?