2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Debrecen

A térség legnagyobb beruházása lehet az ipari park fejlesztése

Papp László polgármester a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagjainak megtartott előadásában olyan nagy horderejű lehetőségről számolt be, mely akár 18 ezer ember jövőjét határozhatja meg. Az Új Főnix Terv részeként 8-10 milliárd forintot fektet a város a Mikepércsi út végén, a repülőtér melletti déli ipari területbe. 

A 200 hektárnyi, városi tulajdonú terület közművesítésén már dolgoznak a szakemberek, építik a víz- és szennyvízhálózatot, valamint az elektromos hálózatot, és hamarosan épülhet a gázhálózat is. A legkisebb telekméret négy hektár lehet, a telkek 50-60 százalékban lesznek beépíthetőek. A 47-es főútról két bekötőút vezet majd az ipari parkba, s utat építenek a reptéri bekötőúttól is. A terület várhatóan jövő év végére áll készen arra, hogy fogadja a nagy betelepülő cégeket.


Újabb cégekkel bővülhet hamarosan a déli ipari terület

– Ha végrehajtjuk ezt a nagyszabású tervet, akkor 18 ezer ember dolgozik majd a déli gazdasági övezetben. Mindez 15 év távlatában értendő, ami nem nagy idő. Ha ennyi ember  talál munkát Debrecenben, akkor 2050-ig megvalósulhat a 250 ezres lakosságszám. Ha pedig 25 százalékkal nő a népesség, az a belső piac számára is új lehetőségeket nyithat meg, nem is beszélve az iparűzési adóra gyakorolt hatásáról – fogalmazott a polgármester a kereskedelmi és iparkamara elnökségi ülésén.

Miklóssy Ferenc, a kamara elnöke elmondta, hogy ez a beruházás nemcsak a megye és Debrecen város, hanem a térség legnagyobb gazdasági fejlesztése. A teljes infrastruktúrával ellátott terület olyan lehetőséget biztosít, ami nagyon sok befektetőt, vállalkozót vonzhat ide, így számos közvetve bekapcsolódó vállalkozásnak is üzleti lehetőséget nyújthat – mondta az elnök. Az első betelepülő cég az EvoBus és az ITK Holding közös buszgyára lesz. A Debrecenben gyártott buszokat Mercedes-Benz alvázakkal szerelik. Várhatóan hamarosan újabb nagy betelepülő céget jelenthetnek be.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.