2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Sport

A világ legjobb gyorskorcsolyázói érkeznek Budapestre

Ezen a hétvégén, azaz szeptember 28 és október 1 között a Budapesti Olimpiai Központ (BOK) Csarnokban rendezik meg  az ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Világkupát. Az új sikersportágunk (szakágunk) versenyzői számára ez az első állomás az olimpiai kvalifikáció megszerzése útján. A cél 2018. Dél-Korea, és ott a nem titkolt éremszerzés.

A budapesti olimpiai kandidálástól való visszalépésünk után, de a majd két héttel ezelőtti limai bejelentés után is többször elhangzott, micsoda olimpiát tudtunk volna rendezni. Ezt a kandidálásunk visszavonása miatt sajnos nem fogjuk megtudni jó ideig. Azonban ez az év is bizonyította, hogy Budapest és Magyarország kiváló házigazda tud lenni, legyen szó bármelyik sportágról, bármilyen világeseményről. Az Úszó és Judo VB, a győri EYOF után is szuperlatívuszokban nyilatkozott mindenki a rendezésről, a rendezőkről, körülményekről, nem beszélve a szurkolóinkról.


 

Budapest nem először lesz házigazdája rövidpályás gyorskorcsolyázásban világeseménynek. Emlékezzünk röviden az eddigiekre:

  • január 15 és 17 között ShortTrack Európa Kupa a Budapest Sportcsarnokban.
  • 1991-ben Rövidpályás Gyorskorcsolya Csapat Világbajnokság Európai Kvalifikációs Versenye a Budapest Sportcsarnokban. Érdekessége, hogy ezen a versenyen volt válogatott először az akkor Pécsett versenyző, ma sportigazgató ifj. Telegdi Attila.
  • 1993-ban Rövidpályás Gyorskorcsolya Csapat Világbajnokság a Budapest Sportcsarnokban.
  • január 23 és 25 között Rövidpályás Gyorskorcsolya Európa-bajnokság a Budapest Sportcsarnokban.
  • január 10 és 12 között Junior Rövidpályás Gyorskorcsolya Világbajnokság a Gyakorló Jégcsarnokban.
  • 2005 ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Világkupa a Gyakorló Jégcsarnokban.

A teljesség igényéhez hozzátartozik az is, hogy meg kell említenünk azt a két, a szakághoz tartozó világeseményt, amit ugyancsak nagy sikerrel rendezett meg Magyarország, de más városban:

  • 2000-ben Rövidpályás Gyorskorcsolya Junior Világbajnokság Székesfehérvárott.
  • 2013-ban Rövidpályás Gyorskorcsolya Világbajnokság Debrecenben, a Főnix Csarnokban.

Valamennyi esemény befejezése után pozitívan nyilatkoztak a rendezésről a nemzetközi szövetség képviselői. Elismerésüket legjobban úgy tudták kifejezni, hogy újabb világversenyek rendezését bízták Magyarországra. Ennek eredményeként rendezheti meg most a magyar szövetség ezt a nagyon fontos, kvalifikációs világkupát.

Ezen a hétvégén az ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Világkupát rendezzük meg a Budapesti Olimpiai Központ (BOK) Csarnokban, ismertebb nevén a volt SYMA Csarnokban. Az új sikersportágunk (szakágunk) versenyzői számára ez az első állomás az olimpiai kvalifikáció megszerzése útján.

Ebben a szakágban először 1992-ben, Alberville-ben, Kaszala Tamara és Kun Bálint indult magyar színekben az olimpiai játékokon. 2006-ban, Torinóban, Knoch Viktor szerezte meg az első pontszerző helyezést. Az azóta rendezett két téli olimpiáról is pontszerző helyezéssel tértek haza a versenyzőink.


Ifj. Telegdi Attila Gyorsasági Ágazati Sportigazgató elmondta, hogy a világelit érkezik Budapestre, hiszen mindenki célja az, hogy a következő 4 világkupán elért eredmények alapján kiharcolja a kvalifikációt a jövő évi téli olimpiára. Ennek az első állomása lesz Budapest, nem mellesleg a hazai pálya plusz motivációt ad számukra. A sportigazgató reményét fejezte ki, hogy sokan szurkolnak majd nekik a helyszínen.

Jó hír a sportágat szeretők és a szurkolók részére, hogy az előfutamok két napja szeptember 28-án és 29-én térítésmentesen látogatható. A belépésre jogosító karszalagok a BOK Csarnok bejáratánál vehetők át.Így aki szeretné, a helyszínen láthatja a rövidpályás gyorskorcsolyázás jelenlegi legnagyobb sztárjait.

Kapcsolódó Cikkek