2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Belföld III.kerület

Amikor az ebédpénz visszajár

Több mint 3 millió forintos kötbért kénytelen fizetni a tömeges ételmérgezést okozó Gyermekmenza Kft. az óbudai önkormányzatnak, amit az megoszt a szülőkkel. Egy-kétszáz forint visszajár minden óbudai családnak, aki menzára fizette be gyermekét.

Képünk illusztráció

Mint arról már többször beszámoltunk, tavaly tavasszal tömeges ételmérgezés történt az óbudai id. Béres Józsefről elnevezett általános iskolában. Nem kevesebb, mint 258 gyermek betegedett bele a Hungast érdekeltségi körébe tartozó Gyermekmenza Kft. által főzött ebédbe. A szülők elbeszélése szerint hányás és hasmenés volt a délben elfogyasztott menü gyors és nemkívánatos következménye. A Pest megyei Kormányhivatal ugyan hathatós vizsgálatok után megállapította az ételmérgezés tényét, a Hungast váltig tagadta azt. A bíróság azonban jogerősen kimondta, hogy tömeges ételmérgezés történt Óbudán, ami ellen fellebbezésnek helye nincs.


A III. kerületi önkormányzat ezt követően most lépett, kötbért szabott ki. „Ami a kötbért illeti, a szerződés azt mondja ki, hogy a kötbér összege egyenlő a hibás teljesítés által érintett adagszám árával.” – közli az önkormányzat.

Mint megtudtuk, az óbudai önkormányzat 3 millió 402 ezer forintot számláz ki kötbérként az ételmérgezésért felelős Gyermekmenza Kft.-nek. Tudni kell, hogy az ebédpénz összege két részből áll. Amit a szülők fizetnek be nyersanyagra és önkormányzati támogatásból – ez utóbbit az úgynevezett rezsire fordítják. A III. kerületi önkormányzat pedig úgy döntött, nem csak 258 adag ebéd árát kéri vissza kötbér címén – ennyi gyermek szenvedett el ételmérgezést. „Mivel az önkormányzatnak arról nincs információja, kik az érintett gyermekek, csak egy számot tudunk (258), úgy tartjuk helyesnek, ha kiterjesztve értelmezzük a hibás teljesítés által érintett adagszám fogalmát, és minden aznap, arról a konyháról megrendelt adagszámot felszámolunk. Az érintett családokon túl minden család, amelynek gyermeke a hibásan teljesítő konyháról rendelt ételből fogyasztott, vagy fogyaszthatott volna, a kötbérből az általuk befizetett összeget önkormányzatunktól visszakapják egy későbbi napon.”


Úgy tudjuk, csaknem tízezer adag ételről van szó, ami 2016 áprilisában az ételmérgezést okozó Gyermekmenza Kft. konyhájáról kikerült.

Kapcsolódó Cikkek