2020. június 01., hétfő
Tünde

Program

Art Market Budapest 2017: Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Kiállítás és Vásár

Október 12-15. között Budapest ismét Európa egyik legvonzóbb kulturális célpontjává, a régió képzőművészeti fővárosává válik: a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Art Market Budapest, Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi művészeti vására, Magyarország legnagyobb kortárs kiállítása négy kontinens közel 25 országából érkező 100 kiállító választékát mutatja be a közönségnek. A budapesti Millenáris nemzetközileg is egyedülálló kiállítási csarnokaiban több mint 500 művész több ezer alkotását élvezheti majd a több tízezer hazai és külföldi látogató. A díszvendégként meghívott Izrael művészetét különleges fesztivál keretében hozzák el a szervezők Budapestre.


A mintegy 6.200 négyzetméternyi kiállítási területen október 12-15. között közel 100 kiállító jóvoltából több mint 500 művész több ezer alkotása lesz megtekinthető és megvásárolható a budapesti Millenáris kiállítási csarnokaiban. Az Art Market Budapest az idei évben tovább erősíti regionális vezető szerepét és nemzetközi pozícióját. A nagymértékű túljelentkezésben megnyilvánuló, megnövekedett kiállítói érdeklődés nyomán ezúttal 4 kontinens közel 25 országából érkeznek kiállítók Budapestre, miközben valamennyi jelentős hazai kortárs galéria is részt vesz az idei seregszemlén.


A világ legjelentősebb képzőművészeti vásárai közül a londoni Frieze a budapesti vásárt megelőző, a párizsi FIAC pedig az azt követő héten kerül megrendezésre, a tudatos időpontválasztással és a nemzetközi vásárnaptárban mára megszerzett stabil pozícióval az Art Market Budapest minden eddiginél nagyobb figyelemre tart számot a tengerentúli, kiemelten az Egyesült Államokból érkező közönség körében. Az esemény 2016-ban négy nap alatt 27 ezer látogatót vonzott, az idei évben további növekedéssel számolnak a szervezők.

Az Art Market Budapest díszvendége idén az államalapításának 70. évfordulójára készülő Izrael, a közel-keleti ország művészetét az ebből az alkalomból létrehozott ART.ISRAEL-ART.IS.REAL kulturális fesztivál rendkívüli gazdagságban hozza el a budapesti közönségnek. A Belvárosban felállításra kerülő nagyméretű köztéri szobortól, a többek között magyar születésű jelentős izraeli művészeteket is bemutató tárlatokon át az Art Market Budapest helyszínén kiállításra kerülő különleges válogatásig több tucat izraeli alkotóval és műveikkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de a széles választékban például Yossi Elad jeruzsálemi sztárséf budapesti vendégszereplésének is jut hely.


2017-ben is fókuszban marad a fotóművészet, a szervezők az Art Photo Budapest szekció keretében ezúttal is egy teljes kiállítási csarnokot szánnak annak a nemzetközi fotóművészeti válogatásnak, amely hangsúlyossá teszi és tovább erősíti Budapest pozícióját a nemzetközi művészeti életben. A továbbra is Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóvásáraként létrejövő nagyszabású bemutató a műfaj több külföldi sztárja mellett kiemelt szerephez juttatja az idén 80 éves, kolozsvári születésű Korniss Pétert is.

Az Art Market Budapest kiállítási anyaga mintegy 50 kapcsolódó eseménnyel, köztük olyan különleges csemegékkel egészül ki, mint a világ leghíresebb képhamisítójaként világhírűvé vált, magyar származású Elmyr de Hory életéről készült amerikai film közép-európai premierje, vagy a legendás Joseph Semah kifejezetten az Art Market Budapestre készült művészeti performansza.

Kapcsolódó Cikkek