EUR: 348,75 Ft
CHF: 326,45 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Belföld

Az EJEB elfogadta a magyar kormány fellebbezését a 2015 őszén fogva tartott menedékkérők ügyében

Elfogadta a magyar kormány fellebbezését az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) azon két menedékkérő ügyében, akiket a testület elsőfokon hozott ítélete szerint jogellenesen tartottak fogva 2015 őszen a röszkei tranzitzónában, majd küldtek vissza Szerbiába.

Az ügy előzménye, hogy a két bangladesi férfi 2015. szeptember 15-én menedékkérelmet nyújtott be Magyarország déli határán. A hatóságok több mint három héten keresztül a röszkei tranzitzónában tartották őket úgy, hogy nem tudtak továbbmenni, október 8-án pedig visszatoloncolták őket Szerbiába.


A strasbourgi székhelyű törvényszék márciusban elsőfokon kimondta, hogy az ügyben Magyarország több ponton, a szabadsághoz és biztonsághoz való jog, a kínzás tilalma, illetve a hatékony jogorvoslat tekintetében is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Az egyhangúlag meghozott ítélet ellen azonban a magyar állam később fellebbezést nyújtott be, amelyet most jóváhagyott az EJEB öttagú tanácsa, az ügyet így a másodfokú fórumként működő nagykamara elé utalják.


Az elsőfokon hozott ítélet értelmében Magyarországnak fejenként 18 705 euró (mintegy 5,8 millió forint) kártérítést és perköltséget kellene fizetnie a felpereseknek.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni akkor, ha a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, és nem járt eredménnyel.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek