2020. május 29., péntek
Magdolna

Külföld

Az ENSZ megsemmisítette a kolumbiai gerillaszervezet által beszolgáltatott fegyvereket

Az ENSZ kolumbiai missziója bejelentette pénteken, hogy megsemmisítette a FARC baloldali gerillaszervezet által beszolgáltatott összes fegyvert.

A két évvel ezelőtt kötött békeegyezménnyel összhangban, a teljes, összesen 8994 lőfegyverből álló arzenált beolvasztották, hogy aztán a békét jelképező három emlékművet készítsenek belőlük – egyet Kolumbiába, egyet a New York-i ENSZ-központba és egyet Kubába, amely a kolumbiai kormány és a lázadók között közvetített a béketárgyalásokon.


“A mai nap nagyon fontos: a fegyverbeszolgáltatási folyamat véget ért” – jelentette ki Juan Manuel Santos kolumbiai elnök a békefolyamat egyik utolsó lépésének tekintett fegyvermegsemmisítés alkalmából tartott ünnepélyen.

A bogotái kormány több évig tartó tárgyalások után tavaly novemberben kötött békét a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezettel. Az egyezmény véget vetett a csaknem félévszázados kilátástalan küzdelemnek, amelyben becslések szerint több mint 260 ezren haltak meg, 60 ezren pedig megsebesültek. A fegyveres konfliktus miatt mintegy 6,9 millióan menekültek el otthonukból. A Havanna közvetítésével kialkudott megállapodás értelmében a FARC mintegy hétezer gerillájának maradéktalanul be kellett szolgáltatnia fegyverét.

A békeegyezmény megosztotta a kolumbiai társadalmat, mert sokan sérelmezték, hogy emberrablások és gyilkosságok elkövetői nem börtönbe kerülnek, hanem parlamenti képviselő válhat belőlük. A FARC mintegy 1100 gerillája a fegyverleadás után néhány héttel, augusztus végén pártalapító kongresszust tartott, amelyen egyebek mellett megválasztották az új politikai szervezet vezetőit és képviselőjelöltjeit.

Kapcsolódó Cikkek