EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Belföld

Az oktatási rendszer felszámolása a közösség megsemmisítését jelenti

Az oktatási rendszer felszámolása a közösség megsemmisítését jelenti, különösen kisebbségben – jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban, amely szombaton jelent meg.

Elmondta, hogy Ukrajnában a kisebbségi jogokban egyértelműen visszafejlődés tapasztalható. “A múlt évben és az idén olyan törvénytervezetek, törvények születtek, amelyek – nem törődve az ukrán alkotmánnyal, a nemzetközi szerződésekkel – arra irányulnak, hogy felszámolják az eddig meglévő eredményeket és jogokat” – fejtette ki.


Ha az oktatási törvényt végrehajtják, magyar tannyelvű iskola önálló intézményként nem működhet tovább Ukrajnában, csak osztályok, csoportok maradhatnak. Olyan jogot vonnak meg, amely még a Szovjetunióban is létezett – mutatott rá a KMKSZ elnöke.

Brenzovics László arról is beszélt, hogy a törvény ügyében Magyarországon kialakult egy számára “váratlan nemzeti egység”. Hangot adott kifogásainak a kormány, egyöntetűen nyilatkoztak, megmozdulásokat szerveztek az ellenzéki erők, ötpárti határozatot fogadott el a parlament, és a sajtó is elítélte a történteket.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek