EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb Nyíregyháza

Carmen a MŰvészben elevenedik meg

A név: Carmen című szerelmes dráma premierjét szeptember 29-én este fél nyolctól láthatják a nézők a Móricz Zsigmond Színház MŰvész Stúdiójában.

Munkácsi Anita és Nagyidai Gergő a A név: Carmen című darabban

„Mert a szerelem, mint a lepke, / Oly csalfán ágról ágra száll, / Hogyha kergeted, elhagy messze,/ És többé el sem éred már.” Ki ne ismerné ezeket a Carmen című operában felcsendülő gondolatokat az érzelmek világának kiismerhetetlen voltáról? Mérimée 1845-ben napvilágot látott kisregénye szolgált Bizet világhírű művének alapjául, ahogyan a most színre vitt darabénak is, amelynek szövegkönyvét Sediánszky Nóra, a nyíregyházi teátrum művészeti tanácsadója írta, aki egyben az előadás rendezője. Bár a színen a szenvedélyes cigány lány és a tizedes tragikus szerelmi történetét látjuk, elgondolkodunk egyebek között azon, mennyire lehetünk szabadok egy kapcsolatban, hová vezethet a meggondolatlanság, a féltékenység.


– Az elhagyott lány szerelmének emléke az, amibe még kapaszkodik José, amikor rájön, hogy Carmen nem az a nő, akit addig látott benne – mondta a Josét játszó Nagyidai Gergő. – Akkor gondolkodik utoljára reálisan, amikor a régi szerelmét felidézi, vagyis megjelenik neki. A szép élet vágya és reménye az, ami Carmen mellett tartja, meg egy nagyon erős birtoklási vágy. Carmen lénye megbénítja. Miközben a lány egyre „józanabban” látja maga körül a világot és önmagát, az addig céltudatos, fegyelmezett José megszállottja lesz a nőnek és összeomlik…

Mint Munkácsi Anitától megtudtuk, a történet nagyon fontos kérdést vet fel: milyen az, ha egy férfi és egy nő nem egyformán képzeli el a jövőjét, miközben nagyon vonzódnak egymáshoz. Kétféle formában van jelen a történetben: fiatal, szárnyait próbálgató lány, majd az a Navarrában maradt nő, aki a Gergő által alakított José számára azt az életet kínálhatta volna, ami klasszikus értelemben véve normálisnak mondható. Ez a nőalak emlékképként jelenik meg az előadás néhány sarkalatos pontján. Carmen szerelme vadabb és ördögibb. Felőrlődnek benne Joséval. Az életben is vannak, akik mindig égni akarnak, mások viszont hosszú ideig tudják szenvedélyesen szeretni egymást, ami nagyon szerencsés dolog, de keveseknek adatik meg.


– Nem mindenki keresi ugyanúgy egy kapcsolaton belül a szabadságot – szögezi le Anita. Szeretek szabadon létezni, viszont fontos úgy megtalálni magam valamiben, hogy azzal ne okozzak fájdalmat a számomra fontos embereknek. Lényeges az is, hogy mennyire engedjük a társunkat a szabadságával élni. El kell gondolkodnunk azon például, hogy ha a másik önmagát pusztítja, szabad-e ahhoz asszisztálnunk? Élvezem a Gergővel való játékot, és annak különösen örülök, hogy az előadásban jutott nekünk egy mozgásduett is. Bár sokszor hasonlóan gondolkozunk egy helyzetet illetően, mégis előfordul, hogy játékosan ugyan, de mi is megvívjuk a harcainkat. Bizonyos szokásait, amiket a közel 11 év alatt elfogadtam, azokat munka közben meglepően nehezen viselem. Furcsa állapot ez! Mindenesetre megtapasztaltam, hogy a férjem nemcsak remek ember, de a színházban is kiváló partner, akire mindig lehet számítani.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.