EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Belföld

Csatát nyertünk Sorosék ellen

Fontos csatát nyert a magyar kormány Strasbourgban: az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) befogadta a magyar fellebbezést annak a két bangladesi menedékkérőnek az ügyében, akik miatt a testület korábbi elsőfokú ítéletében jogtalan fogva tartás címén fejenként 5,8 millió forintos kártérítést ítélt meg Magyarország ellen.

Hiába küzdött a Helsinki Bizottság azért, hogy a magyar kormánynak milliós kártérítést kelljen fizetnie a tranzitzónában elhelyezett migránsoknak, ez a harc még nem ért véget. Mint ismert: a Soros György által pénzelt civil szervezet az Európai Unió Strasbourgban székelő emberi jogi bíróságához fordult két, 2015-ben tranzitzónába került bangladesi menedékkérő ügyében, mondván: a kiutasításuk előtti háromhétnyi jogellenes fogva tartásukkal a magyar kormány megsértette az emberi jogok európai egyezményét „a szabadsághoz és biztonsághoz való jog, a kínzás tilalma és a hatékony jogorvoslat tekintetében is”.


Három hétnyi tranzitzónás elhelyzés miatt ítéltek meg első fokon fejenként 5,8 millió kártérítést
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A magyar kormány fellebbezett az ügyben. Jogorvoslati kérelmünket most az európai bíróság befogadta, így az ügyben a végső döntést a 17 tagú másodfokú bírói testület, az EJEB nagykamarája mondhatja ki.

– A kormány minden eszközzel harcol a Soros-szervezetek migránsbiznisze ellen, ezért is fordultunk a nagykamarához – hangsúlyozta a döntést követően az MTI-nek Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki szerint „erkölcsileg is felháborító, hogy azért akarnak megbüntetni bennünket, mert betartottuk a schengeni szabályokat”.


Völner Pál: az elsőfokú bíróság a Helsinki Bizottság által szállított dokumentumok alapján döntött
MTI Fotó: Kovács Attila

Az államtitkár reméli, hogy a bíróság belátja: az elsőfokú ítélet a panaszosokat képviselő Helsinki Bizottság „közrehatása folytán, részben az általuk szállított szakvélemények és információk alapján, talán nem teljesen pontos tények ismeretében született”.

A fellebbezés befogadása azért is különösen fontos, mert a nagykamara csak ritkán ül össze, az esetek többségében helyben szokták hagyni a bíróság elsőfokú döntését. Egy elmarasztaló ítélet alapján ráadásul migránsok ezrei indíthattak volna pert a magyar kormány ellen, további elmarasztaló ítéletekkel milliárdos károkat okozva ezzel hazánknak.

 (MTI/AP/Ferdinand Ostrop)

 

További Cikkek:

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek