2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Belföld

Deutsch: Az internet korunk legkomolyabb jótéteménye

A digitalizáció alapját jelentő internet a 20. század végének és a 21. század elejének legkomolyabb jótéteménye – jelentette ki a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos szerdán Balatonalmádiban.

Deutsch Tamás A média hatása a gyermekekre és fiatalokra című, háromnapos nemzetközi médiakonferencián kifejtette: a kormány a Digitális jólét program részeként megalkotta Magyarország digitális gyermekvédelmi stratégiáját, amelynek alapgondolata, hogy “a polgárokat nem kell megvédeni a digitális átalakulástól, hanem fel kell erre készíteni őket”.


Hozzátette: a stratégia kitér a biztonságos internetezés és az értékteremtő internethasználati attitűd megalapozásának, az online zaklatás megelőzésének és kezelésének fontosságára, valamint a képzések és továbbképzések jelentőségére.

Az elmúlt esztendő eredményének nevezte az online gyermekvédelemmel kapcsolatos képzések elindulását.


Közölte: 2-3 éven belül minden iskolában elérhető lesz a megfelelő sávszélesség, rendelkezésre fog állni a digitális tananyag és a megfelelő eszközök.

A kormány szándéka a közeljövőben egy értékes tartalmakat felvonultató gyűjtőhonlap létrehozása, 2018 közepére pedig megerősítik az e-Magyarország hálózat pontjait, amelyek egyebek mellett a digitális kompetenciákat erősítő képzési központok lesznek – hangsúlyozta.

Deutsch Tamás szólt arról, hogy a digitális gyermekvédelmi stratégia erősíteni és tudatosítani kívánja a médiaműveltséget, nagy hangsúlyt helyez a biztonság kérdésére, továbbá kitér arra is, hogy ha “bekövetkezik a baj, milyen szankcionálás lehetséges”.

Közölte, a biztonságos internetezés nem jogszabályalkotással, hanem a szolgáltatókkal kötött szerződés értelmében hálózati szűrés eredményeként valósítható meg.

Vass Ágnes, a Médiatanács és a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal tagja elmondta, hogy 1998 óta minden második évben rendezik meg a médiakonferenciát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásával.

Felidézte: fontos mérföldkő volt az új médiatörvény megjelenése, 2011-ben. Hozzátette, hogy jelentős lépésnek számított a hat éven aluliaknak nem ajánlott kategória bevezetése és a szülőket segítő piktogramok használata.

Vass Ágnes szólt arról is, hogy a közmédia mesecsatornájának megjelenésével 2012 óta számos értékes, magyar gyártású műsort láthatnak a gyermekek. Fontos lépésnek nevezte, hogy 2013 decemberében létrejött a második gyermekbarát törvénycsomag.

Közölte: a médiakonferencia jelentősége abban áll, hogy az ott elhangzott vélemények és kutatási eredmények hatással vannak a jogalkotási folyamatra is.

Edvi Péter, a tanácskozást szervező Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke arról beszélt, hogy a gyermekeket meg kell tanítani az internetezés szabályaira, hasonlóan a közlekedési szabályok elsajátításához. Hozzátette: a gyermekek jobban értenek a számítógéphez, mint a szüleik, és többségében arra használják, amire való. Ma már azonban nemcsak áldozatként, hanem elkövetőként is megjelennek a gyermekek, erre a jelenségre oda kell figyelni – hangsúlyozta.

László Miklós szociológus (Eötvös Loránd Tudományegyetem) a gyermekmentő szolgálat kutatócsoportja által végzett, húsz éve tartó kutatásról szólva elmondta, a munka célja az volt, hogy jobban megértsék és megértessék a digitális galaxis lehetőségeit és veszélyeit.

Felidézte, az 1998-ban szervezett médiakonferencia központi témája a televíziózás volt, 2005-ben a szülői mediáció, 2009-ben a biztonság, 2013-ban a közösségi média, az idén pedig a digitalizáció áll a középpontban.

A kutatási eredményekről szólva elmondta, hogy 2000-ben minden második családban volt csak számítógép, mára négyszeresére nőtt a készülékek száma a háztartásokban.

Hozzátette: mindemellett a könyvek száma 2009 óta változatlan, ám az olvasásra fordított idő csökken. Ez a csökkenés azonban nem rohamos, míg a televíziózással eltöltött idő jelentősen csökkent. A nyomtatott sajtón keresztül szinte pedig egyáltalán nem lehet elérni a gyermekeket.

Kifejtette: nem igazolódott az a hipotézis, hogy a gyermekek személyes kapcsolatai megszűnnek a túlzott internethasználat miatt, a fiatalkorúak 49 százaléka ugyanis a barátaitól való eltiltást tartja a legsúlyosabb büntetésnek.

A pénteken záruló konferencián a biztonságos internethasználat mellett szó lesz a közösségi média gyermekekre és fiatalokra gyakorolt hatásáról, valamint az adatvédelemről is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fidesz: A klímavédelem céljai változatlanok

  Fidesz: A klímavédelem céljai változatlanok

  A kormánypártok az Országgyűlésben elfogadott határozat alapján megerősítették, hogy a klímavédelmi célok változatlanok a gazdaság és a munkahelyek védelme mellett – tartalmazza a Fidesz-frakció helyettes vezetőjének szerdai, az MTI-hez eljuttatott sajtónyilatkozata.

 • 5 érv a kerékpáros közlekedés mellett

  5 érv a kerékpáros közlekedés mellett

  A járványhelyzet alatt több helyen hoztak olyan intézkedéseket, amelyekkel a biciklis közlekedést könnyítik meg és ösztönzik. Ezek egy része még most is érvényben van, ezért kézenfekvő a biciklit választani a környezetszennyező autó helyett vagy a zsúfoltabb tömegközlekedés helyett.

 • Lecsapott a vihar a Dunántúlra! Videó!

  Lecsapott a vihar a Dunántúlra! Videó!

  Jégesővel érkezett a vihar Magyarország  déli részére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján hívják fel a figyelmet arra, hogy riasztást adtak ki a vihar miatt.

 • A nagycsaládosok a Liget projekt befejezését kérik a fővárostól

  A nagycsaládosok a Liget projekt befejezését kérik a fővárostól

  A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) arra kéri a főváros vezetését, hogy ne akadályozza a Liget Budapest Projekt befejezéséhez szükséges múzeumok és a színház megépítését – tartalmazza az egyesület elnökségének közleménye, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.